Vad är det för ohyra på guldpalmen?

Idag upptäckte jag det här. Jag har sett blad som gulnat och tänkte att jag skulle klippa bort det. När jag kollade närmare upptäckte jag de här prickarna. De går att skrapa bort, och de är bara på "bladstammen", inte på själva bladen. Bladen är inte heller luddiga eller kletiga eller allt sånt som verkar vara vanligt när det kommer till ohyra på växter. Däremot verkar bladen lite "torra" och vissa nästan lite buckliga. Vad är det här? Måste jag kasta den? Är det ohyra?

Blomsterlandet

Kommentarer

  • Det är vanligt att palmer får besök av Gul palmsköldlus och av bilden att döma ser det ut som om även din palm gästas av dessa löss. Precis som du redan gjort, måste man skrapa och tvätta bort lössen för att bli av med dem. Gärna i kombination med att använda ett växtvårdsmedel tex Provanto.
    Blomsterlandet
  • Hej! Köpte ett citronträd av er förra sommaren, ganska stort, för ca 500 kr. Redan under september /oktober  började den tappa blad och frukter och jag såg till min förtvivlan att den var full av små svarta kryp. Ca 0,5 mm stora, samt några få som såg ut som små spindlar, ca 1,5 mm. Så jag har provat med Provado, såpa, såpa/rödsprit och att torka av varenda blad med sistnämnda lösning vara månad sedan dess. Inget har hjälpt och jag kämpar ännu. Ser dessutom att det var ympat, med 3flikiga blad. Jag har övervintrat den i mitt uppvärmda glasrum, 5 - 10 grader.
    Marianne Nordahl
  • Hej Marianne!
    Hur ser trädet ut att må nu? Syns det någon ohyra ännu? Lägga gärna upp en bild och återkom så ska vi se vad det kan vara för skadedjur.
    Hälsningar Frida
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
  • Hej Frida! Det har blivit något missförstånd. Jag frågade om ohyra på ett citronträd, som jag behandlat med allt från såpa till pyrosol i 1 år. De är 0,1 - 1 mm svarta och sugande. 1-3 st ser ut som spindlar. Går ej att fota. Besviken då det kostade 500 kr, hos er.
    Marianne Nordahl
  • Hej Marianne,
    Det var tråkigt att höra om ditt citronträd. Du har behandlat trädet korrekt men tyvärr är det envisa skadegörare som jag tror kan vara sköld eller ulllöss liksom eventuellt spinn. Tyvärr i och med kraftiga restriktioner på växtvårdsbehandling av skadegörare hos odlarna kan medelhavsväxter drabbas av just ohyra. Det är såklart mycket ledsamt men restriktionerna är av en god sak som gynnar miljön och därmed också nödvändiga.

    Förutom att jag råder dig att fortsätta använda preparat bör du även plocka/skrapa bort de djur som du ser med handen. Förebygg angrepp genom att vara generös med både ljus och näring för att på så vis se till att trädet håller sig i god kondition och i tillväxt.


    Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.