Till senaste kommentaren

Inga bär på mina amerikanska blåbär?

I min trädgård finns tre olika amerikanska blåbär som växer jättebra. Tyvärr vet jag inte vilka sorter. Men varför får jag aldrig bär på dem? Jag känner till att man bör ha vissa sorter för att de ska befruktas men ???
Lena .

Kommentarer

 • Hej Lena!

  Tack för din fråga! Det är helt rätt att man ska ha flera buskar av olika sorter för att få skörd på sina buskar. Exakt vilka sorter är av underordnad betydelse, det viktiga är att de är flera och helst av olika sorter. För att buskarna ska kunna ge skörd behövs dessutom pollinerande insekter, något som det ju tyvärr blir allt mer ont om i vårt moderna samhälle. Fundera över vad du kan göra för att gynna pollinerarna - kanske plantera fler blommor med olika blomningstid, osv. Detta kan hjälpa till att locka bina till din trädgård. Dessutom måste man ha lite tålamod. Det tar upp till 10 år innan en blåbärsbuske ger maximal skörd, även om man såklart kan få mindre skördar innan dess.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Bör jag flytta mina blåbärsbuskar för där de växer är det svårt att få några blommande blommor. Blåbären står under en stor gran som suger upp allt vatten.
  Men blåbären växer. (Säkert 1,5 m höga)
  Lena .
 • Så länge blåbärbuskarna trivs, växer bra och blommar bra så borde du inte behöva flytta dem. Men kanske behöver du plantera ännu flera? Studier har visat att det nästan är ännu viktigare att ha många blåbärsbuskar ihop än att ha olika sorter. Det verkar som att den större mängden blommor som blir på flera buskar ihop är det som attraherar pollinerarna. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, jag har precise köpt olika sorts amerikanska blåbär . Lite osäkert vart de ska planteras . Har solig plats framsidan mot sjön där inte är en skyddade plats eller baksida som är en skyddade plats men halvsoligt . Bor i zone 3
  Linda
 • Hej Linda!

  Blåbär trivs i såväl soliga som lite halvskuggiga lägen, så kanske är den skyddade platsen i halvskugga att föredra. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret -:)
  Läst om att man inte får bra skörd om det inte står i soligt läge . Finns det risk om jag planterar mina på baksidan som nämnde ovan ? 

  Linda
 • Hej igen!
  Om läget blir allt för skuggigt så kan det såklart gå ut över skörden, men ett lätt skuggigt (halvskuggigt) läge är inte till någon nackdel för busken.
  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  jag planterade tre blåbärsbuskar för 12 år sedan. De har gett gott om bär under alla år men i år har oväntat en av dem inga blad. Sorten heter Vaccinium corymbosum ’Goldtraube’, och är samma som den längst åt vänster, som ser ut precis som vanligt. Någon som känner igen problemet eller vågar sig på en gissning?

  K E
 • Hej,
  Jag misstänker att den här tuffa vintern har gått hårt åt busken. Det var stora temperaturskillnader vilket har stressat många växters rotsystem som både har torkat och grenverken frusit. Tyvärr verkar det av din bild att döma även drabbat dina växter. Klipp bort alla döda kvistar och avvakta och se om det bryter fram några nya skott. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.