Återkommande ohyra på syren
Våren 2017 planterade vi en hängsyrén Syringa reflexa köpt från Blomsterlandet. Den har fortfarande bara växt 1-2dm och de senaste 2-3 åren har den angripits av något. Den har fått naturgödsel varje vår och nässelvatten för ett par år sedan för jag tycker den ser gulaktigare ut på bladen än vanlig syrén som finns i närheten, men det kanske tillhör sorten. Den ser ganska frisk ut i början av säsongen men på försommaren de sista åren har bifogat uppstått på bladen. Trots att jag vattnat den och sprayat med såpvatten. Ska vi ge upp och ta bort den eller finns det hopp? Bör den beskäras i vår i så fall, det har aldrig gjorts. Behandlas med något effektivare än såpvatten?
Följ inlägget
1
följare
Syrener är mycket långsamväxande under de första åren när den etablerar sig, så det är normalt att den inte vuxit mer än 1-2 dm. För att kunna hjälpa dig med svar behöver vi se en bild, har du möjlighet att ladda upp ett foto?
Hoppas
Hoppas bilderna kommer med nu. La till ytterligare en bild från längre håll så storleken syns bättre. Syren växer ju långsamt första tiden men nu har det gått flera år. Första vintern var hjortarna där och åt på topparna kan de bidragit till någon ohyra? Ohyran verkar vara största problemet.
Många hälsningar Carina
Ja, syrener kan verkligen stå och tjura - ibland i ganska många år innan de kommer igång. Hjortarnas skador har med största sannolikhet inte påverkat förloppet. Jag tycker dock att det ser ut som att plantan lider brist på vatten och kanske även näring. Jag såg att ni skrev att ni gödslat, så säkerställ bara att plantan får ordentligt med gödsel 2-3 gånger varje vår/försommar. Första gödslingen kan ni t ex göra med kogödsel som ni lägger på så snart plantan börjar grönska på våren. Därefter gödslar ni gärna ytterligare 1-2 gånger med någon månads mellanrum med något fullgödselmedel av mer lättillgänglig sort, t ex Algomin trädgårdsgödsel. Nässelvatten går också bra.
Under etableringen kräver plantan rätt så mycket vatten. Se till att vattna plantan regelbundet och särskilt under varma och torra perioder.
Om det skulle vara så att ni misstänker att grundarbetet med planteringsjord, stor planteringsgrop, osv kanske inte blev optimalt från början så kan det också eventuellt vara läge att pröva att ta upp plantan och göra om planeringen från början. Eventuellt även välja en annan plats med mer fuktighet. Man brukar säga att syrener trivs ganska bra när det finns lerjord runt omkring och detta är bland annat för att leran binder fuktigheten bra och innehåller mycket näring.
Lycka till!