Till senaste kommentaren

Vilka klätterväxter funkar bra i en kruka på balkong?

Hej!
Jag bor i zon 3, på gränsen till zon 2 och har en balkong med sol från ca 13 på sommaren. Bor på tredje våningen och är inte särskilt skyddad från vind.

Frågan är vad jag kan ha för klätterväxter som skulle klara av det och dessutom gå att övervintra i kruka. Jag vill också gärna täcka upp en spaljé eller störar för insynsskydd mot grannarna.
Många guider jag har läst rekommenderar att man odlar någon form av växt framför för att skugga stammen. Är det en bra idé och behöver man tänka på något särskilt när man väljer växterna då? Har ni någon rekommendation?
Sedan säger alla "så stor kruka det går" men finns det någon undre smärtgräns? Är det bättre att satsa på en djupare eller bredare kruka?
Har också tillgång till stora mängder ull, skulle det fungera att packa runt krukan på vintern istället för liggunderlag eller liknande?

En nästan helt orelaterad fråga: har ni något tips på ätbara saker att odla på balkong som också kan vara till nytta för pollinatörer?

Ha det fint!
Cajsa

Kommentarer

  • Hej Cajsa,
    Tack för din fråga!

    Det är absolut möjligt att odla klätterväxter i kruka på en balkong och samtidigt skapa ett vackert insynsskydd. Som du nämner finns det dock en del faktorer att ta hänsyn till. Det är jättebra att du har koll på din odlingszon, men odling i kruka påverkas mer av mikroklimatet än av zonindelningen. När växter odlas i kruka möter de andra utmaningar än i marken, såsom större variationer i vatten- och näringstillgång samt större risk för att rötterna tar skada under kalla vintrar.

    Krukan spelar en avgörande roll
    Storleken på krukan är viktig för växtens trivsel och hälsa. Mindre krukor torkar ut snabbare, fryser lättare på vintern, förlorar näring snabbare och kräver att jorden byts ut oftare, särskilt när växten växer. Generellt är det enklare att lyckas om du väljer en så stor kruka som möjligt, anpassad till växtens behov. För klätterväxter är djupet på krukan ofta viktigare än bredden, då det ger utrymme för rötterna att utvecklas och hjälper till att motverka frostskador.

    På vintern är skydd avgörande eftersom krukans jord fryser lättare än jord i marken, vilket kan skada rötterna. Du nämnde att du har tillgång till ull, och det är ett utmärkt val för att isolera krukan. Andra alternativ är cellplast, bubbelplast eller säckväv.

    Förslag på klätterväxter

    • Klematis, särskilt skogsklematis, är ett utmärkt val. Den växer snabbt, är tålig och trivs i både torrare och fuktigare lägen. Här kan du experimentera med olika sorter och till och med blanda dem. En djup kruka är särskilt viktig för klematis.
    • Vildvin eller rådhusvin är också bra alternativ. De växer snabbt, har vackra blad och är generellt förlåtande. För att undvika sugfötter som kan påverka fasaden, välj den rena arten av vildvin (Parthenocissus quinquefolia).
    • Silverregn (Fallopia baldschuanica 'Aubertii') är ett populärt val om du vill ha snabb täckning. Den är mindre aggressiv i kruka än i marken, men kan behöva beskäras. Den trivs i olika krukstorlekar, men större krukor ger den bättre förutsättningar. Dock kan den se risig ut vintertid.
    Vanliga klätterväxter som murgröna och kaprifol kan fungera i kruka, men de är ofta svårare att lyckas med. Murgröna kan få solbrända blad under vintern, och kaprifol drabbas lätt av mjöldagg och tappar bladen.

    Ätbara växter som gynnar pollinatörer
    För pollinerare rekommenderar jag kryddväxter som timjan, mynta och gräslök – de är enkla att odla och uppskattas av både dig och insekterna. Vill du ha något mer ätbart fungerar jordgubbar utmärkt, och du kan även prova krukhallon om du vill ha ett lite större projekt.

    Hoppas detta hjälper dig att hitta inspiration och lösningar som passar din balkong! Lycka till med dina odlingsprojekt, och tveka inte att höra av dig om du har fler frågor.

    Vänliga hälsningar,
    Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.