Till senaste kommentaren

Går det odla blåbärsplantor på lerjord?

Jag har köpt 4 sorters blåbär från er här om dagen. Köpt rododendronjord och torv att plantera i. Min köksträdgård ligger på en åker med tung lerjord och jag har därför stora lådor jag odlar i. Funkar det att gräva 40-50 cm djupt i leran och fylla på med lämplig jord eller kommer rötterna tillslut ta skada av att de är lerjord i ytterkanterna? Kan jag istället bygga en låda på höjden och fylla med köpt jord eller blir rötterna för utsatta i upphöjd bädden? Tacksam för svar!
Mickan

Kommentarer

 • Hej Mickan,
  Jag råder dig att gräva ner till ca 20 cm och sedan bygga upp med ca 20 cm. På så vis finns utrymme för rötterna att söka sig nedåt men den upphöjda bädden gör det väldränerat och varmt. Vilket är gynnsamt för buskarna. Men du bör årligen jordförbättra med ny blåbärs eller rododendronjord. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack!! Då ska jag göra så 👍🏼
  Mickan
 • Hur flyttar man en hallonplanta/stickling till en vän? Hur planteras den hos vännen? Sticklingen är ca2 dm.
  Gunnel
 • Hej Gunnel!

  Det är en bra tid nu att flytta och dela mängder av växter och hallonen hör definitivt dit. Att tänka på är att alltid se till att gräva en ordentlig grop och fylla den med en bra planteringsjord.
  Eftersom det varit en så torr säsong tycker jag också att det är bra att vattna rejält innan ni planterar. När det är färdigvattnat så fyll gärna planteringsgropen flera gånger med vatten, som sedan får sjunka undan. Helt enkelt - se till att det finns fukt runt om och under.
  En nytagen planta av hallon som sätts i ny fräsch jord behöver inte gödslas vid höstplantering, men när plantan etablerat sig, så är det alltid bra att ge den, liksom de flesta växterna, ett höstgödsel som är kvävefattigt men rikt på ämnen som är bra för härdighet, avmognad och för kommande års blomning och fruktsättning.

  Med de få tipsen önskar jag lycka till med flytten.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.