Till senaste kommentaren

Skötselråd för begonia 'metallica' och 'oldemor'?

Helt plötsligt börjar b.metallicas blad bli svarta uti bladspetsarna ,såg även på något enstaka blad på bladkanterna. Vad beror det på ? Har de på lecakulor eller en bägare under krukan med vatten, en står på lecakulor. Likadant börjar även min stora Credneri(Oldemor) göra likadant. Luftfuktigheten tror jag inte det är men kan det vara för torra el för blöta ,brukar ha en vattenmätare just för de vill ju inte ha så mycket vatten. Brukar vara nere på torr kanske ska låta den bara gå ner till lägsta sträcket? Snälla ge mig tips för som det är blir den bara kal och saknar blad.Brukar bara ge en gång i veckan men då får den ofta stå och dra i 10 min på ett fat men har även vattnat uppifrån vattenmättaren visar olika ,svårt att veta vad man ska gå på försöker väga krukan eller stoppa ner i finger men det tycker jag är svårt att läsa av. Jag har börjat Lindas kurs som är toppenbra saknar lite att man inte kan ställa frågor om själva odlingen,bland annat jord mm ,få tips vid problem.  Men annars jättebra.Tack för jättebra forum,,Ann-sofie
sophie

Kommentarer

 • Hej Sophie,
  Så roligt att du går min krukväxtkurs. Jag förstår att du saknar att ställa frågor men så bra att du använder dig utav Experten. Att begoniorna får svarta bladkanter som torkar beror förmodligen på att de stått för torrt. Försök att hålla jorden lätt och jämnt fuktig. Men ändå hellre lite torr än blöt jord. Det är möjligt att du ska plantera över dem i större krukor med mer jordvolym som håller fukten bättre. En växtlampa är också en god investering för att plantorna ska orka hålla kvar sina gröna blad under vintern. Stort lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för tipset Linda. Dock tror jag att om jag planterar i större kruka tar jag nog död på den eftersom jag gärna vill vattna för mycket annars. Jag har blandat ut jorden med lite sand och försökt hitta mer information. Hittade ett tips om vattning av begonia metallica var 9 dag med 2 dl vatten i en 5,0 kruka. 5,0 låter som en stor kruka  detta var ingen svensk sida. Finns det sådana vattningstabeller i Sverige? Sedan hittade jag ett tips att ta cocosjord med sand och lite gödning. Jag får prova mig fram men nu har de en mindre kruka och mer grus i jorden.
  sophie
 • Hej!

  Eftersom det är så många faktorer som spelar in hur mycket vatten en växt ska ha och när är det omöjligt att få till en vattningstabell som skulle fungera. Mig veterligen finns ingen sådan svensk tabell (vilket är klokt). Det bästa är att sticka ner ett finger i jorden och känna efter hur fuktig jorden är eller att känna på krukans tyngd. Med tiden brukar man lära sig när det är dags att vattna sina olika krukväxter.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar.
  Visst, vattning och känna i jorden och tyngden i krukan känner jag till. Jag odlar massa med speciella arter och hybrider av begonior och de fixar jag ,Dock är beg,metallica en diva som jag ej lyckas med ,har tagit död på plantor och sticklingar under åren, Jag har odlat över 30 år och har väldigt väldigt många begonior tänkte nu ger jag mig på metallica igen för sista gången lyckas jag inte nu då får jag ge upp.
  Sophie
 • Hej Sophie,

  Ja, vissa kan vara lite mer krävande men det kan också vara roligt med en ny utmaning 😀 Hoppas att du hittar en fin vattningsbalans och att din Begonia snart blir frodig!

  Stort lycka till!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.