Till senaste kommentaren

Behöver hjälp med att rädda en gammal ligusterhäck, hur ska vi göra?

Hej!

Flyttade nyligen till vårt nya hus med stor tomt. Finns en stor lång ligusterhäck på tomten som förra ägarna inte har tagit hand om alls. Hur gammal den är vet vi inte. Finns tyvärr ingen möjlighet att fråga gamla ägarna då dem flyttat utomlands. Kanske att den sattes redan när huset byggdes 1968?!

Som den ser ut idag så är den mer "vildvuxen". Ranglig och långa grenar på flertalet ställen. Gles nertill med "hål" mellan plantorna. Även i själva häcken. Den är väldigt bred (2 meter) på vissa ställen och hög, ca 2-3 meter, på högsta stället. Grenarna inuti vissa av plantorna - där den är som bredast, saknar löv och ser bara döda ut.

Är inte bara dåligt, den är mörk vintergrön på ett ställe men resten verkar bara ha gula blad som tappas väldigt lätt. Dessutom en salig blandning av andra växter i häcken som hägg, lönn och nyponros samt gamla löv å ogräs finns i botten. Alla andra växter och ogräset ska såklart bort men vill gärna blåsa nytt liv i ligustern. Går den att rädda eller är det bara till att plantera ny häck? Om den går att rädda, hur gör man?

/Mvh Charlotte, Norra Sthlm (växtzon 4)

Kommentarer

  • Hej Charlotte och tack för din fråga!

    Liguster tål väldigt hård beskärning och kan i princip kapas ner till en eller ett par decimeter ovan jord. En sådan gammal häck har stöddiga rötter och de svarar fint på den hårda beskärningen.

    Detta gör att det också blir lättare att komma åt andra icke önskade växter inuti häcken som tillåtits ta plats under ett antal år. Sedan kan det finnas enstaka plantor som faktiskt inte är vid liv längre - du nämnde att det var glest på en del ställen.
    Där kan man i så fall komplettera med enstaka större färdiga häckplantor vid behov.

    Ett alternativ är att gräva bort allting och börja om med en helt ny häck. Det kanske är bra om det bara är några meter det rör sig om, men jag tycker att det är lite synd med en så väl etablerad häck.
    Rätt tid att beskära är på vårvintern och under våren eller i juli-september, men själv föredrar jag den grövre beskärningen på vårvintern.

    Vänliga hälsningar,
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.