Till senaste kommentaren

Vilken tid på året är det bäst att beskära kaprifol?

Vilken tid på året är det bäst att beskära kaprifol?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Det är bäst att beskära kaprifol på vårvintern. Kaprifoler har en tendens att bli kala nedtill. Det är därför viktigt att försöka gallra ur grenar varje år så att de skjuter nya skott från basen. Ibland kan det ändå bli nödvändigt att göra en rejälare nedskärning av hela plantan till ca 50-80 cm höjd. Dessvärre tar det sedan ett par säsonger för den att nå full höjd och börja blomma rikligt igen.
  Blomsterlandet
 • Hej, min kaprifol ca.2år gammal består endast av ca.3 st långa grenar , hur ska jag göra för att få den buskigare, ska jag klippa av dem längst ner eller hur mycket ska jag spara?  Kerstin
  Kerstin
 • Hej Kerstin!
  Följ råden i svaret på frågan ovan, dvs klipp ner hela plantan till en dryg halvmeters höjd tidigt på våren innan den börjar grönska. Det kommer därefter att ta några säsonger innan den kommer upp i storlek och börjar blomma igen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, Min kaprifol har nästan dött, bara ett par av 6-7 relativt grova stammar lever, den är cirka 6-7 år, har växt snabbt o blommat generöst o fint m gula blommor varje år utom i somras då det var mkt dött. Nu har skurit ner enligt ovan, vad mer bör göras förutom ny jord (den står i en 6m lång blomlåda med klätterhortensia o vildvin)?Tacksam för råd!

  Rikard
 • Hej,
  Det var bra du skar ner den på nytt och har tillfört ny jord. Kring midsommar kan du ge den en extra giva gödsel av tex benmjöl och kogödsel. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Kan det vara så att den blivit utkonkurrerad av klätterhortensian eller vildvinet som finns på var sin sida i samma låda? Och ska jag isf gå in med spade och kapa rötter eller flytta växter? Jag har även en kaprifol i en annan låda som har haft mkt svårt att ta sig, blir bara spinkiga tändsticksaskar stjälkar trots att den stått i 6 år, och jag har försökt boosta med jord o vatten gödsel flytande.
  Vänligen
  Rikard
  Rikard
 • Hej Rickard!
  Det låter ju som att du har en rejält lång och stor planteringslåda till växterna, så jag tror inte att det är konkurrensen som är problemet. Ibland har kaprifolerna problem med att etablera sig och kan stå i ganska många år och "stampa" utan att sätta fart, utan någon uppenbar förklaring. Så om du vill fortsätta vänta på att de kommer igång så är det bara att skämma bort plantorna lite extra, så som Linda rekommenderade. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.