Hur beskär man liguster?

Satte en liguster förra våren, ansade lite på hösten, som man sa då att man skulle göra. Nu i vår, så är förra årets grenar torra, döda. Gjorde vi fel eller är det något annat fel på häcken?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Vanligen klipper man ner häckplantorna tidigt på våren, då man då får fler nya skott och därmed en tätare häck. Det skadar dock inte häcken om man gör det sent på hösten heller. Att grenar blivit torra/döda beror förmodligen snarare på en sträng vinter som kan skada många växter runt om i våra trädgårdar.

  De torra grenarna kan du putsa bort med en sekatör. Se också till att gödsla plantorna under våren, använd gärna hönsgödsel.
  Blomsterlandet
 • Hej!
  Vi har en ligusterhäck som håller på att växa ut i gatan med ca 50 cm. Kan jag beskära hårt i sida med bladlös sida som resultat. Kommer det gröna tillbaka i år eller måste jag såga ner häcken och låta den börja om. Hur högt över marken bör jag i så fall kapa den? Häckens mått idag är ca 95 cm hög och 115 cm bred.

  Med vänlig hälsning!

  Christer Ulriksson
 • Hej Christer!
  Liguster tål hård beskärning. Men klipps de långt in på de grova grenarna så kommer det säkert ta ett tag innan det växer över. Ser den fin ut i övrigt så kan det vara värt att prova. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.