Mina björnbär ger rikligt med skörd i år. Tyvärr verkar inte alla bären bli svarta. En del har gulbruna partier som inte ser så aptitligt ut. Vad beror detta på? Kan man äta dessa bären ändå?
Hej Yvonne, Det kan hända att bären bara blir delvis mogna om det varit en kylig sommar eller pollineringen varit dålig. Som vid all bärodling så desto soligare placering av växten desto bättre blir skörden.
Tack för ditt svar! Jag undrar om det är farligt att äta de bären som har inslag av gult. Busken står i fullt söderläge så sol har den fått. Mvh Yvonne Collovin
Hej. Jag har samma problem. Varje år så mognar max 50% av alla bären. Busken står mot en södervägg, så förutsättningarna borde vara goda. Med det är samma sak varje år, trotts att alla somrar inte är lika. Något man kan göra för att hjälpa dom mogna?
Hej Marianne, Det är möjligt att du genom att tex täcka plantorna med isolerande fiberduk kan öka på värmen för dessa och på så vis få hela bären att hinna mogna på sensommaren/hösten. Problemet är väl då att björnbär brukar dra iväg så långväga att det kan vara svårt att täcka in hela plantorna. Men du kan göra ett försök.
Det kan hända att bären bara blir delvis mogna om det varit en kylig sommar eller pollineringen varit dålig. Som vid all bärodling så desto soligare placering av växten desto bättre blir skörden.
Ha en fin dag!
Mvh Yvonne Collovin
Det är ingen fara att äta dessa bär.
Ha en fin lördag!
Det är möjligt att du genom att tex täcka plantorna med isolerande fiberduk kan öka på värmen för dessa och på så vis få hela bären att hinna mogna på sensommaren/hösten. Problemet är väl då att björnbär brukar dra iväg så långväga att det kan vara svårt att täcka in hela plantorna. Men du kan göra ett försök.
Lycka till!