Bladen torkar ut på kanten och får en gulaktig färg
Jag märkte ett liknande problem på de flesta krukväxter jag har. Bladen torkar ut på kanten och får en gulaktig färg. Det började under sommaren och jag misstänkte att det hade med det extremt varma vädret vi hade i Skåne att göra. Sedan, i slutet av augusti, flyttade jag till en ny lägenhet med mindre ljus (men problemet fanns redan tidigare). Jag misstänkte att det kanske var flyttstress eller något relaterat till det varma vädret, men när jag använder en växtapp för diagnos säger den att det är bruna fläckar, vilket tyder på att det kan vara skadedjur.
Vad kan ni rekommendera för att säkerställa att jag hittar rätt orsak samt vad jag behöver köpa för att lösa problemet?
Följ inlägget
1
följare
Tack för att du hörde av dig och delade med dig av din situation. Det du beskriver och som syns på dina växter kan bero på flera olika faktorer.
Många av dina växter verkar vara variegerade, vilket innebär att bladen har en defekt som producerar mindre klorofyll. Även om det ger vackra mönster kan dessa växter vara känsligare för förändringar i luftfuktighet och kan behöva duschas eller sprayas oftare med vatten. Drag från fönster eller dörrar kan också torka ut bladen och skapa fläckar.
När bladkanterna torkar eller om bladen inte utvecklas korrekt är det ofta tecken på att växten fått en mindre skada, som att bladen stötts till. Växten skyddar sig genom att torka ut den skadade delen för att minimera risken för infektion.
Om bladen gulnar, särskilt de äldre, kan det vara ett tecken på att plantan omprioriterar sin energi till nya blad. Blad som gulnar från kanten och inåt indikerar ofta ett problem med bevattning – antingen för mycket eller för lite vatten. Detta kan även påverkas av syretillgången i jorden, vilket betyder att en omplantering kan vara nödvändig.
Jag ser inga tydliga tecken på skadedjur från din beskrivning, men det är viktigt att komma ihåg att svagare plantor är mer mottagliga för angrepp. Du kan övervaka plantorna för att se om några små insekter eller ägg dyker upp.
För att förbättra situationen rekommenderar jag att du:
- Kontrollerar placeringen – Se till att växterna får tillräckligt med ljus men inte står i drag.
- Justerar bevattningen – Se till att jorden inte är för torr eller för fuktig.
- Överväger omplantering – Byt till en ny, luftigare jord om plantorna verkar kvävas.
- Ökar luftfuktigheten – Dusch växterna med vatten regelbundet.
- Kontrollerar för skadedjur – Fortsätt hålla koll för eventuella angrepp.
Hoppas detta hjälper dig att komma vidare och lösa problemet. Lycka till!Vänliga hälsningar,
Tusen tack för ditt svar. Jag uppskattar det mycket och kan säga att jag försökte prata med några butiker och andra specialister, men ingen var så kunnig som du! Tack för att du gav mig ett så noggrant svar som förklarade mycket. Nu förstår jag bättre vad jag kan göra.
Hur ofta rekommenderar du att spreja variegerade växter under vinter/sommar?
Ska man omplantera nu under hösten och direkt efter att jag har flyttat till en ny lägenhet? Kan det innebära ännu mer stress för växterna? Ska man istället använda näring om det finns problem med syretillgången i jorden?
Tack för ditt fina återkoppling! Jag är glad att mitt tidigare svar kunde ge dig den vägledning du behövde.
När det gäller att spraya växter, speciellt under vintern när inomhusluften blir torrare, rekommenderar jag att du sprutar dem cirka 1-2 gånger i veckan, som en allmän regel. Under sommaren, när luftfuktigheten ofta är högre, kan du minska frekvensen.
Omplantering är något som bör göras när växten verkligen behöver det. Om dina växter har vuxit ur sin kruka eller om jorden har blivit kompakt och dåligt dränerad, kan det vara nödvändigt att omplantera direkt, även om du precis har flyttat. Flytt kan vara en stressfaktor för växterna, absolut, men om jorden är dålig eller rötterna är trångbodda kan det skapa ännu mer problem om du väntar. Jag skulle rekommendera att du gör det så snart som möjligt om det är uppenbart att växten behöver en större kruka eller bättre jord.
Vad gäller syretillgång i jorden, så har det mer att göra med vattning och jordens struktur än med näring. Om jorden är för kompakt eller vattnas felaktigt (antingen för mycket eller för lite) kan det leda till syrebrist, vilket påverkar växtens rötter och dess förmåga att ta upp näring. Så även om du ger din växt mängder med näring så kan växten lida av näringsbrist om rötterna inte funkar som det ska. Se till att vattna jämnt och att jorden har bra dränering för att undvika detta problem.
Varje växt är unik, så det är viktigt att gå igenom dem var för sig och se vad de behöver, vare sig det är mer fukt, näring, bättre dränering, eller en större kruka.
Lycka till med dina växter, och hör gärna av dig om du har fler frågor!
Vänliga hälsningar,