Byte av jord i rabatter
Hej, Vi har i vår Brf (i Stockholm) ett 15-tal rabatter på mellan 2-20 meter långa och 70-100cm breda. Djupet varierar från friland till drygt 50 cm i bevattningsbara stora lådor. Det växer så det knakar av huvudsakligen perenner och rosor och skulle snarare behövas gallring. Nu vill några i föreningen "byta all jord" och då även försöka rädda det som verkar mest liv i för återplantering. Massor kommer först senare i sommar och syns inte nu. Vi har inga experter i föreningen... Har läst att man inte ska behöva byta all jord men snarare tillföra näring och kanske täckbark för att behålla fukt och hålla ogräs borta. Men vill få lite mer evidens för att balansera tyckandet och goda råd.
Följ inlägget
1
följare
Frågan är väl VARFÖR man hävdar att jorden behöver bytas ut? Normalt sett så kan jord inte bli "gammal". Det som händer är ju att näringen tar slut och det är ju därför man ska gödsla alla sina planteringar ett par gånger per år. Att tillföra ny humus (mullämnen) med jämna mellanrum hjälper också till att stimulera jordens mikroliv och hålla jorden levande. Om ni till exempel skulle lägga på ett lager kogödsel eller rabattdress så skulle ni få både nya mullämnen och mera näring i jorden.Att lägga på täckbark ovanpå kan vara bra för att minska mängden ogräs och binda fukten, så att man inte behöver vattna lika ofta.
Så min tanke är att om det är en någorlunda bra jord som använts från början så är det väl både enklare och mer ekonomiskt att försöka förbättra den istället för att byta all jord.
Lycka till med argumentationen!