Calathea Lancifolia ’Rattlesnake’
Hur mår min Calathea Lancifolia egentligen och hur ska jag göra för att den ska må så bra som möjligt? Tog ut den idag då värdret är molnigt, vindstilla och varmt för att ge den lite frisk luft. Fick hem den med ett blad som en stickling för lite mindre än ett år sedan. Några månader av slit och en stundvis otroligt ledsen planta har satt sina spår på bladen. I våras dök det upp ett nytt blad under tiden den stod i ”karantän” under en påse med hål, då vi råkade ut för sorgemygg. Även det ser slitet ut idag. Den är behandlad med nemablom och mistduschar i gulsåpelösning och nu har det kommit tre längre nya skott och ett mindre. Utöver det har den ett visset skott ser det ut som? Lecakulor är lagda för att försvåra för nya sorgemygg att hitta jorden, som är av sorten blomsterlandets blomjord. Jag vill naturligtvis ge min Calathea optimala förhållanden och undrar varför den är så ledsen? I våras köpte jag en stickling av Calathea ornata sanderiana som ser ut att aldrig ha mått bättre (pigg och friska blad med nya skott som ständigt slår ut med nya fina blad). Båda har stått liknande, med vattenskålar som avdunstat undertill för att öka luftfuktigheten, invid samma fönster (vätter åt väst med plastfilm på rutan som filtrerar bort direkt solljus), med sparsam vattning underifrån för att hålla jorden jämnt fuktig. Förstår inte vad jag gör för fel med min rattlesnake som anses löttskött men är ledsen, medan min ornatan beskrivs som svårskött och mår strålande. Hur ska jag ta hand om min rattlesnake? Och behöver jag oroa mig för krukans beläggning? Tacksam för svar! /Bekymrad Calatheanybörjare
Följ inlägget
1
följare
Tack för dina frågor och funderingar! Det låter som att du ger dina plantor den bästa av omsorg och så vitt jag kan bedöma så gör du inga fel, tvärt om. Jättebra med vattenskålarna också! Jag tycker att de nya skotten som kommer nedifrån i din planta ser väldigt fina och lovande ut. Att de gamla bladen på en stickling blir lite ankomna är inte ovanligt, men det är ju de nya skotten och bladen som ska bilda den huvudsakliga nya plantan. Fortsätt att sköta dina plantor lika bra som du gör så är jag övertygad om att även denna planta kommer att komma igång inom kort. Det är ibland bara lite mera tid som behövs och ibland tar det bara så att vissa plantor är lite långsammare i starten.
Vad gäller beläggningen på krukan så är den helt naturlig - lerkrukor får alltid sådan "patina" med tiden och det brukar vara något som många eftersträvar (det finns mängder med "knep" på nätet för hur man ska få till denna beläggning).
Ha en fortsatt fin helg och lycka till med växterna!