Vad är de bruna fläckarna på citronträdet?
Vi har ett stort citronträd som bor i vårt orangeri. Verkar trivas hur bra som helst, där är runt 75 omogna citroner och säkert ett 100 tal blommor. Dock har vi märkt att de mer mogna citronerna och en del av bladen har fått bruna fläckar på sig. Är detta något tecken på att den får fel ”behandling” och vad kan vi j sådana fall göra för att bli av med dem?
Följ inlägget
1
följare
Fantastiskt att ni lyckats så mycket frukt och blommor på ett och samma träd!
Tyvärr har det fått ett kraftigt angrepp av sköldlöss och det behöver behandlas. Sköldarna är ett mycket effektivt skydd för de små lössen som sitter skyddade inunder och suger växtsaft. De gör också att det inte är alltid att man ser djuren röra sig runt, utan de sitter i godan ro och förstör bakom sitt skydd.
Mest effektivt är att avlägsna sköldarna manuellt för att sedan behandla lössen med såpsprit 1 liter vatten, 0,5 dl grönsåpa och ett par matskedar med sprit (T-röd tex). Den här blandningen duschas på. Det kan vara en utmaning att få bort dem, men för att blandningen ska ha någon effekt på djuren är det ett nödvändigt ont. I bland släpper dem genom att man petar med nageln, men i bland kan det behövas tops doppade i T-röd om de inte vill släppa riktigt.
Jag kan inte riktigt avgöra hur stort och tungt trädet är, men om det går att baxa in det där det finns tillgång till dusch med ljummet vatten är det ett bra sätt att börja på. Det får en del av krypen att släppa taget och gör den manuella bekämpningen lättare. Använd ljummet vatten och en ganska kraftig stråle Såväl stammar, grenar, frukter och bladverket behöver duschas av. En del blad kommer säkert att lossna tidigare än de gjort annars.
Trädet måste vara rätt många år med tanke på hur mycket frukt det satt hos er och jag tror att trädet kommer klara sig trots angreppet. Troligen kommer ni behöva göra upprepade insatser för att få bukt med problemet, kanske så mycket som 5 eller 6 behandlingar med en vecka tio dagar mellan gångerna.
Det finns företag som specialiserar sig på biologisk bekämpning och det finns effektiva djur att tillgå mot sköldlus, samma man använder mot bomullslöss (ullusnyckelpiga). De här djuren kräver minst 20 graders värme, så vintertid i växthus kommer de inte att vara till hjälp.
Med vänliga hälsningar,
Stort tack för ditt snabba och genomgående svar!
Trädet är både ganska stort, ca 2,5m högt och tungt så vi är inte helt säkra på hur vi ska angripa det här problemet… Om jag förstår det rätt så skulle man i praktiken behöva blir av med samtliga löss vilket känns som en monumental uppgift! Skulle det vara ett alternativ att beskära hela trädet och låta det växa ut nästa år igen? De företag som som specialiserar sig på biologisk bekämpning, säljer de endast djuren för att bekämpa lössen eller kan de även hjälpa en att bli av med dem?
Med vänlig hälsning,
Axel
Det bästa är ju att få bort alla på en gång, men det brukar helt enkelt inte gå när de är så många. Det brukar alltid vara några som man inte ser som missas.
Ett träd i den storleken har ett rotsystem som klarar rätt mycket. Ett sätt att göra bekämpningen enklare är att klippa bort alla löv och kasta dessa i brännbart/hushållsavfall och inte i komposten. Frukterna kan plockas eller klippas av - några kanske går att rädda!?. Det gör att det finns mycket mindre som lössen är sugna på att äta kvar på trädet även om de kan fästa sig på stammar och grenar också, så är det betydligt färre att ta hand om.
Att beskära grenarna nu är inte optimalt, men däremot kan fokus läggas på stam och grenar, att bli kvitt ohyra på de växtdelarna.
Passa också på att byta översta centimetrarna med jord i krukan. Sköldlusen lägger inte ägg och trivs inte i jord men i händelse att några faller ner ovanpå i samband med att stam och grenar rensas, så är det skönt att ha det gjort.
När ljuset vänder tillbaka efter den här mörka årstiden är det bra att göra en lite kraftigare beskärning för att stimulera till mer åter- och tillväxt. Hur mycket beror på vad som hänt trädet under vintern - det kanske redan bildats ny fräsch bladmassa.
Företagen som säljer biologisk bekämpning kan säkert rådgöra med dig - vilket jag rekommenderar - kolla med dem innan beställning görs. De är verkligen specialister på både ohyran och sina produkter. Biologisk bekämpning går inte att lagerhålla, det är därför vi bara kan tillhandahålla ett fåtal i våra butiker.
Med vänliga hälsningar