Fläckar på Cymbidium?

Det finns många vita fläckar på mina Cymbidium och fläckarna blir mer och mer. Det finns även svarta fläckar på ev av dem. Vad kan det bero på? Vad kan jag göra för att rätta dem? Kan det sprida sig till andra växter i rummet och i närheten av dem?

Kommentarer

 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Det mörka bruna fältet som syns på en av bilderna kan vara en mekanisk skada (klämning, ålder, ett tidigare angrepp). Det bladet kan skäras ner eller klippas bort helt om det stör det estetiska. Det är inte en sjukdom men det kommer heller inte att bli grönt igen. Tur då att Cymbidium är så generösa med att bilda nya blad.

  De vita fläckarna orsakas av ett angrepp av trips eller någon bladlus. Skärpan gör att det är svårt att se, men oavsett vilket skulle jag rekommendera att duscha av hela plantan i duschen eller badkaret med en hård stråle ljummet vatten för att få så mycket som möjligt att släppa - om det är insekter kvar på plantan.

  Behandla sedan antingen med en husmorskur bestående av grönsåpa, vatten och lite spritenligt följande recept:
  0,5 dl såpa
  2 msk rödsprit
  1 l vatten
  Det är viktigt att komma åt även undersidan av bladen när man sprutar och det kan behöva upprepas med en veckas mellanrum flera gånger.

  Det finns också en effektiv produkt som heter neemolja som köps i en hälsokostbutik, då vi säljer inte denna olja.

  Med vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Jag har haft bladlöss på två av mina orkideer som stod vid samma fönsterbräda men då kunde jag se bladlöss på de plantorna och även fönsterbrädan. Jag har kollat noga och kollar nästan varje dag på de cymbidium men jag har varken sett några bladlöss eller annan ohyra på dem eller på fönsterbrädan. Kan det verkligen vara bladlöss? En av cymbidium hade redan några sådana fläckar förra året innan jag har haft bladlöss på någon orkidé. Borde jag inte ha sett någon bladlöss då?
 • Hej igen!

  Det syns tydligt att det varit någon stickande sugande insekt på, det behöver inte vara just trips eller bladlöss.
  Vid ett pågående angrepp borde du absolut se någon insekt. Bladlössen är ju ganska stora och lätta att se medan trips och andra kan vara betydligt mindre än lössen.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.