Till senaste kommentaren

Varför har min doftpelargon Dr Westerlund börjat slokna?

Jag fick hem en doftpelargon i förrgår och redan efter första natten så började den slokna. Där den bodde förut mådde den jättebra fram till att den kom hem till mig... Jag planterade om den i en liten större kruka precis när jag fick den och ställde den i ett fönster där jag stängt ventilationen för att det inte ska stå och dra på den. Jag vattnade också i krukan en del.. vet ju att den inte ska stå för blött men eftersom jag planera om den så vattnade jag på för att den skulle sätta sig i jorden ordentligt. Den var också vattnad när jag fick den. Kan det vara det som är problemet, att den stått för länge i vatten?

Matilda

Kommentarer

  • Hej,

    Tack för att du hörde av dig!
    När jag tittar på bilderna du skickade ser jag att din Dr Westerlund slokar kraftigt, vilket tyder på att något inte stämmer med växtens rötter. Dr Westerlund är en tålig och klassisk pelargon som är känd för att klara av att torka ut rejält. Men eftersom detta verkar ha skett så snabbt efter att du fått hem den, finns det flera möjliga orsaker.

    Det mest sannolika är att växten har fått en chock, troligen på grund av för mycket vatten i samband med omplanteringen. Om rötterna inte var vana vid den här mängden vatten kan de ha tagit skada. När en växt har stått blött för länge kan syrebristen i jorden stressa rötterna och leda till att plantan slokar.

    En annan möjlig orsak kan vara snabba temperaturväxlingar, särskilt om plantan nyligen har transporterats. Det här kan vara extra känsligt den här tiden på året när temperaturerna skiftar mycket.

    För att försöka rädda din pelargon rekommenderar jag följande:
    1. Ta bort blad: Börja med att klippa bort de största och värst slokande bladen. De tar energi från plantan och gör det svårare för den att återhämta sig.
    2. Kontrollera rötterna och jorden: Lyft försiktigt upp växten ur krukan och titta på rötterna. Om jorden fortfarande är mycket fuktig, försök att avlägsna den och ersätt med ny, torr jord som hjälper till att stabilisera fuktbalansen.
    3. Klipp toppen som sista utväg: Om plantan fortfarande inte verkar återhämta sig kan du klippa bort toppen för att minska belastningen på rotsystemet. Lämna dock kvar några blad (2–4 st.) för att ge plantan en chans att fotosyntetisera och återhämta sig. Den avklippta toppen kan du använda som sticklingar genom att sätta den i jord eller vatten.
    Placera växten i ett ljust men dragfritt fönster och håll jorden lätt fuktig – låt den torka upp lite innan du vattnar igen. Med lite tur och omsorg kan din Dr Westerlund snart återhämta sig och trivas i sin nya miljö.

    Vänliga hälsningar,
    Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.