Till senaste kommentaren

Vad gör man med orkidéer när de inte är i blom?

Jag försöker lära mig ta hand om orkidéer. Från sommaren och senare på hösten fick jag dessa orkidéer som jag försökt hålla vid liv. Den ena hade fyra stjälkar med vita blommor när jag fick den - alla fyra torkade men en ny stjälk kom upp som nu blommat färdigt. Inget nytt kommer som växer uppåt. Däremot så växer bladen och det kommer fler rötter. Ska jag plantera om den eller varför kommer det så mycket rötter? Har jag gett den för mycket näring (har gett båda näring en gång i månaden)?
Den andra är mindre när jag fick den, hade två rosa blommande stjälkar som torkade. Vet inte om den lever, rötterna ser inte lika friska ut - tror att jag övervattnat den. Men nya blad har kommit uppe på stjälkarna. Ska jag göra något med dem?
Ja, har ni något tips så skulle det uppskattas. 
oskarson

Kommentarer

  • Hej!

    Att det kommer mycket rötter är bara en fördel. Så länge plantan fortsätter så stadfigt så behöver du inte plantera om, men börjar den bli tippig så kan det vara dags. För att stimulera ny blomsättning så behöver plantorna mycket ljus, På sommaren måste de skyddas från den varmaste södersolen, men ändå stå ljust. På vintern kan de stå i ditt ljusaste fönster och gärna med växtbelysning. De nya bladen uppe på stjälkarna är nya plantor, som du kan plantera om i egna krukor så snart rötterna blivit 5-10 cm. Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.