Till senaste kommentaren

Hur kan jag rädda en 5 år gammal Ek planta?

Hej, för 5 år sedan drev jag upp en Ekplanta ifrån ekollon, efter 3e året började den tappa sina blad, och jag är rädd för att jag har gjort helt fel, då jag haft den inne året runt och på balkongen under sommaren.Hur ska jag få ingången igen? Går det?
Jag gjorde dessutom en drastisk åtgärd och tog den ur krukan och satte den vatten för 1 vecka sedan
Jonas

Kommentarer

 • Hej Jonas,

  Tack för din fråga!

  Jag förstår verkligen att du vill rädda din fina ekplanta och det första som är värt att kolla är om det finns något liv kvar i den. Min rekommendation är därför att klippa in grenarna något (längst ut i topparna) för att se om det är grönt innanför. Visar det sig grönt innanför barken är det liv i plantan och då skulle jag placera den tillbaka i jorden och ställa ut den. Om grenarna är lite bruna kan du klippa lite längre in på dem tills du når grönt eller skrapa lite lätt på barken på någon av stammarna för att se om den är grön längre ner.

  Det kan vara för kämpigt för den att vara inomhus på vintern då utomhus växter lätt tar skada av den torra och för varma inomhusluften. Jag skulle därför satsa på att plantera den i en rejäl kruka utomhus på balkongen för att ha den där året runt. På så vis följer den sin naturliga växt cykel och kan gå ner i vila under vintern.

  Jag hoppas att dessa råd kan vara till hjälp men återkom gärna vid fler frågor!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.