Fikus på stam som tappar blad?

Hej! Har två frågor gällande min fikus på stam som jag köpte hos er för några månader sedan.
1. Sista veckorna har jag sett små rötter som sticker upp ur jorden längs med krukans kant. De växer ut ur krukan snart. Vad göra med dessa? Jag tror inte att krukan är för liten, planerade om trädet för inte så länge sedan i en ganska stor kruka med lecakulor i botten. Se bifogad bild
2. Läser om flera som har fikus som tappar blad, samma hände med min för några veckor sedan, det vill säga nu under sommaren då det ändå är väldigt ljust hos oss. Den har slutat tappa blad nu men jag ser inga nya knoppar. Vad kan det annars bero på att den tappar blad och hur kan jag förhindra att det händer igen? Och kommer den återhämta sig med nya blad? Den var ju ganska dyr så vill gärna att den ska överleva...
Tack!

tibella

Kommentarer

 • Hej Tilbella och tack för ditt inlägg!

  Om du planterat om nyligen så är inte krukan för liten. Om fikusen stod lite trångt tidigare så kan det vara så att rötterna ännu inte uppfattat sin nya större miljö och därför fortsatt låta rötter växa ytligt. Det är inte någon fara och det går att ta bort det som är på själva krukan och bara täcka resten med ett tunt lager jord till. Det kommer att rätta till sig.

  Att bladen släpper kan bero på flera orsaker. Om bladen gulnar så har det oftast med syrebrist/övervattning att göra. Om de faller som gröna är det oftast mer näring och eller ljus som den plantan behöver. Om du vill så svara gärna med en bifogad bild på hur bladen ser ut och en bild där man ser hela plantan.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • hej! Tack för snabbt svar! Här kommer lite bilder 😀
  tibella
 • Hej igen,
  Tack för flera bilder. Jag tycker den ser ut att trivas fint. Om det är de nedre bladen som den tappar är det vanligt och beror ofta på dels ljusbrist men även på ålder. Den släpper sina äldre blad för att ge energi åt de nya. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.