Till senaste kommentaren

Varför får elefantöra fläckar på sina blad?

Varför får elefantöra fläckar på sina blad?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Det är inte ovanligt att elefantöra får mörka fläckar på ovansidan av sina blad eller små vita prickar på undersidan av bladen. Ibland kan bladen även rulla ihop sig. Det finns ett antal orsaker till detta, och det behöver inte innebära att växten angripits av ohyra. Det kan exempelvis bero på:

  • För mycket vatten: Om plantan får för mycket vatten och inte har tillräcklig avrinning i krukan kan rötterna bli för blöta vilket orsakar missfärgningar på bladen. Glöm inte att elefantöra vill torka upp mellan vattningar, särskilt under vintern.
  • Vatten på bladen: Om bladen är blöta och solen skiner kan bladen bli brända och få mörka fläckar.
  • Står nära element: Om växten är placerad i ett fönster precis ovanför ett element kan detta orsaka brännmärken på bladen.
  • Växten står för kallt: Det är inte bara värme som är skadligt för elefantöra, utan även kyla. Torr luft och en låg temperatur kan orsaka fläckar på växtens blad.
  • Växten står för mörkt: Elefantöra har en tendens att få fläckar om den inte får tillräckligt med ljus.
  Om endast vissa blad får mörka fläckar kan dessa klippas bort, så får nya skott växa fram istället.
  Blomsterlandet
 • Min elegant öra växer inte det har inge alla hänt mycket på ett helt år. Varför och vad gör man för fel då. Bra kruka med hål och står bra har försökt byta plats men den håller sig är bara i 15 cm. Vattnade för mycket ett tag men upptäckte de snabbt och följer korrekt vattning nu. Men fortfarande ingen växt fart i den eller sticklingar?
  Yasemin
 • Hej Yasemin!
  Det är svårt att ge något säkert svar på din fråga, men det gäller att se till att växten trivs så bra som möjligt. Placeringen bör vara ganska ljus, men inte i direkt solsken. Se till att gödselvattna varje vecka under sommarhalvåret. Ha koll på vattningen och se till att den är planterad i en "lagom" stor kruka med blomjord av god kvalitet. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.