Grillkol som jordförbättring?

Hej!
Jag har köpt en liten grill att ha på min odlingslott. Jag tänkte att efter att jag har grillat så kan jag gräva ner askan som jordförbättring, men så läste jag om att aska innehåller giftiga saker. Vad är det för skillnad på att använda barkmylla som jordförbättring och på att använda askan efter svensk grillkol, som ju bara innehåller trä?  Vågar jag gräva ner min aska eller måste jag ta hem den och slänga i brännbart?
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna och tack för ditt inlägg!

  När det gäller barkmullen så innehåller den finsiktad bark och torv. Den är gödslad och kalkad och vi har rekommenderade mängder som ska ges. Vi vet vad den innehåller och vilken påverkan den har på jorden vi odlar i.

  När det gäller aska från grillkol kan jag inte ge några rekommendationer alls mer än att jag avråder från att gödsla med det. Vi aldrig kan veta exakt vad eller hur mycket av olika ämnen den innehåller. Askan kan innehålla spår av tungmetaller även om det är grillkol som framställts av svenska träd göra.
  Kolla med din kommuns hemsida hur det rekommenderar att askan ska hanteras.

  Annars skulle jag rekommendera att läsa om biokol - inte som aska utan så man köper den som jordförbättringsmedel, det är något positivt att tillföra.

  Vänliga hälsningar

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.