Gurkplantor

Hej! Tack för svar på tidigare fråga om jordgubbsplanta! Ny fråga: Jag sådde gurka inomhus. De är nu gigantiska och det kommer gurkor. Jag har inte vågat plantera ut dem pga de kyliga nätterna. Men hur gör jag nu? De är ganska rangliga och svårhanterliga.
Jag planterade om två till större krukor, men en av dem blev väldigt traumatiserad av flytten och har inte riktigt hämtat sig sen dess. Min frågor är två: kan jag plantera ut dem i pallkrage trots att gurkorna kommer, eller ska jag behålla dem inne. Om jag behåller dem inne måste jag väl ändå ha större krukor än nu? Hur gör jag då för att flytta dem utan att skada rötterna när de är så rangliga?

Elin Jönsson

Kommentarer

 • Hej Elin!
  Tack för din fråga! Det bästa är att så gurkplantorna ca 3-4 veckor innan de kan planteras ut. Plantorna får då lagom storlek och är enkla att hantera. Lite beroende på var i Sverige du bor så är det sannolikt fortfarande aningen tidigt att sätta ut plantorna. Men det borde inte vara mer än max 1-2 veckor kvar, i alla fall i Mellansverige. Därför skulle jag undvika att plantera om plantorna, om jag vore du. Du får kolla vattningen kanske både morgon och kväll och gödsla ett par gånger i veckan med svag näringslösning så att plantorna får tillräckligt med näring tills de kommer ut. Se till att täcka plantorna med fiberduk utomhus tills de vant sig vid solljus och temperatur. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • På mina gurkplantor vissnar de nedre bladen. Jag har läst att det kan bero på att ytan runt rothalsen blir för blöt. Men jag har också läst att gurka behöver mycket vatten.
  Min fråga är: Kan jag rädda mina plantor om de redan börjat vissna?
  Karin Olsson
 • Hej Karin!
  Att enstaka blad längst ned gulnar är ett naturligt åldrande, men om det är flera så kan det vara ett illavarslande tecken. Gurka är känslig för rothalsröta och ska därför aldrig planteras djupare än vad de tidigare stått. Mycket vatten behöver de, men de gillar ändå inte att stå i blöt jord, så det gäller att vara noggrann med vattningen och även se till att dräneringen fungerar så att överflödigt vatten kan rinna bort. Om du misstänker att du satt plantorna för djupt så skrapa bort jorden runt rothalsen och var lite försiktig med vattningen att tag framöver. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Gurkämnena vissnar
  Jag har en gurka Fitness köpt hos er. Jag fick en jättefin gurka. Sen vissnara lla gurkämnen. Vad händer?
  Hälsningar Inger
  Inger Kjellström
 • Hej,
  Det kan förmodligen behöva hjälp med pollineringen. Använd en pensel och ”dutta” från blomma till blomma. Även ljusbrist kan leda till att gurkämnena lossnar. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack Linda. Jag har i växthus och de nya gurkplantorna har jag försökt pollinera.  Njuter av din konst i trg. Köpte ju vår på Steninge
  Kram
  Inger Kjellström
 • Hej Inger,
  Det var rolig att höra så glad jag blir!
  Ha en fortsatt fin sommar!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • hej!
  jag har gurkplantor i mitt växthus som blommar med massor av bkommor men det blir inga gurkor vad kan det bero på?
  Inger Eklund
 • Hej Inger!
  Det låter som det är problem med pollineringen. Många av de nya sorterna sätter enbart honblommor och då blir det gurkor av alla. Sedan finns det även sorter som får både hon och hanblommor och då blir det bara gurka av honblommorna, men de måste pollineras av en hanblomma först. Kika vad det är för sorts gurka du har så är det lättare att veta vad som är fel.

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • hej
  hur lång tid tar det från blomma till färdig gurka, jag har västeråsgurka.
  hur lång tid tar det förkörsbärstpmater att bli ätmogna.
  monica.roske@gmail.com
 • Hej Monica,
  Det är svårt att ge ett exakt svar eftersom tillgång till vatten och solljus är två viktiga faktorer som avgör tiden. Men cirka 4-6 veckor för gurka och tomater desamma. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.