Till senaste kommentaren

Hur dressar man bäst en gräsmatta med sand?

Hur jämnar man ut en gropig gräsmatta med dressand för att sedan stöd-så med gräsfrön? När är den bästa tiden på året att göra detta?

Sandlagret kan ligga som mest 5-10 cm, och jorden under kan räknas som lerig.
Det finns ej tillgång till annan jord.
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det är ett svårt att ge råd när det inte finns tillgång på jord, vilket är en grundförutsättning. I vilket fall följer några tips nedan.

  För det första borde du vara försiktig med hur mycket sand du lägger på. 5-10 cm låter väldigt mycket, det är ungefär så djupa rötter som gräset har, vilket betyder att gräset kommer att växa i ren sand. Tyvärr kommer inte det fungera särskilt bra.
  När mängden sand blir stor bör du välja en gräsblandning som inte har så stora krav på näring. Sorten "Weibulls Fritidshus" är en mindre krävande vad gäller vatten och näring, den klarar även något skuggigare lägen. Kanske ska du också överväga att blanda in vitklöver i gräset, som ju också har väldigt låga krav på näring för att trivas, men som ändå bildar en mycket trevligare blandning än vad ogräs gör i hop med gräset.

  Efter en ordentlig genomvattning (eller gärna ett långt regn) sår man ovanpå sanden. Allra bäst är om det går att få till lite jord just där fröna ska sås, för att underlätta groningen. Täck gärna den sådda ytan med fiberduk för att minska avdunstningen. Är det så pass mycket sand kommer det att torka väldigt snabbt.
  Det kommer troligen att behöva stödsås flera gånger - det behövs även med en gräsmatta som har helt perfekta förutsättningar. Så gräset tidigt på hösten, i september, då det brukar vara svalt och fuktigt.
  Om sedan resultatet ger lite glesa fläckar, kanske att du kan ge dig på en "grop" eller fördjupning i taget för att försöka byta ut sanden mot jord. Personligen hade jag i ditt läge valt till det där med vitklöver också.

  Blomsterlandet
 • Vilken typ av sand ska man använda? Rörgravssand, gjutsand, sandlådesand?
  Marika
 • Hej,
  Sandlådesand går utmärkt.
  Ha en fin dag!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Har nyss köpt hus och gräsmattan är under all kritik..efter att ha läst lite om olika bekymmer man kan ha har jag konstaterat att jag har en hel del mask i jorden..vilket är bra men det är som att gå på kullersten..
  Jag har god tillgång till 0-4 kross då jag jobbar inom betongbranchen..kan jag använda denna för att försöka jämna av gräsmattan?
  Daniel
 • Hej!
  Ja det bör gå bra att använda denna kross för att jämna till gräsmattan. Hur mycket du kan använda beror på hur jorden ser ut i övrigt och vilken jordmån det är.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.