Kalla som ser tråkig ut

Hej!
Blev lite förvånad när jag såg ett tillbakablicksfoto från sommaren 2021 och i bakgrunden råkade se hur fin denna kalla (rosenkalla..?) en gång i tiden var, se denna bilden:
Nu är stammen väldigt brun och den ser inte jättekul ut. Den är också mindre nu om man jämför. Går den att rädda? Ska jag plantera om den? (Det har vi aldrig gjort) Den har stått i samma väderstreck hela tiden så borde inte vara det. Hur ofta borde jag vattna den?

Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny, tack för inlägget!

  Ja den går att rädda, det är liv i den. Men det kan ta flera år innan den blir ordentligt grön och stor igen och längre ändå tills den blommar vettigt.

  Om du vill ge den en chans så börja med att plantera om den i en större kruka med blomjord av bra kvalitet. Förr rekommnderades sur jord med lågt pH-värde men de moderna rosenkallorna klarar vanlig blomjord utmärkt, så länge det är blomjord av bra kvalitet.

  Det kommer nog väldigt lite grönt undertill på stjälkarna om man inte klipper ner dem hårt. Det kan vara snyggt och ge karaktär med de bruna som de är om tillväxt och blomning tar fart på höjden - det är mest en smaksak. Men att klippa ner dem nu (innan hösten kommer för nära) ger en signal till rosenkallan att sätta fart med ny tillväxt. Det kan ta ganska lång tid innan den börjar bilda nya skott och det går inte att lova att den sätter fart heller.

  Om du ger dig på att rädda den så plantera om den först och klipp ner den först efter en vecka tio dagar. Vid omplanteringen så kommer du säkert se att rötterna lindat sig runt rotklumpen. Det är bra att klippa lite runt om och under bland rötterna för att säga åt dem att växa utåt och nedåt, risken är annars att de bara fortsätter att växa runt och runt.

  Man får göra en bedömning om man har tålamod och utrymme för den. En ny rosenkalla som är kraftig kostar ofta mellan 100 och 250 kr. Samtidigt kan en planta som den du har få väldigt mycket karaktär när den återhämtat sig.

  Här hittar du en bra steg-för-steg-guiden till omplantering på vår hemsida.
  https://www.blomsterlandet.se/tips-rad/inomhus/krukvaxter/att-plantera-om-och-beskara-dina-krukvaxter/​​​

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.