Kärleksört

Vi har kärleksört på olika ställen i trädgården, men i samma väderstreck, men en av plantorna har fått något på bladen, vad har hänt?

Mats

Kommentarer

 • Hej Mats!

  Er kärleksört har drabbats av mjöldagg. Det brukar uppstå vid stark torka för att sedan spridas vid fuktigare och lite svalare väderlek. Åtminstone i år stämmer den väderleken in på stora delar av landet.

  Se till att stödvattna plantorna under torrperioder under sommaren även om just kärleksört är tåliga.. Vid första tecken på angrepp kan du prova att behandla med t ex Kumulus. DF , som är ett naturligt svavelpreparat. Det kommer inte att göra bladen fina igen, men det stoppar effektivt vidare spridning och kan hindra många sporer från att klara övervintra i jorden.

  Var också noga med att städa undan blad som faller löpande, men viktigast på hösten när de vissnar ner.

  Förhoppningsvis är det ett eller ett par år som plantorna drabbats och att det sedan blir jämnare temperatur med jämnare övergångar. Det har varit extremer åt båda hållen i år. Om det bara är en av plantorna och den fortsätter att få mjöldagg nästa säsong bör ni kanske snarare överväga att byta ut just den.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.