Tips på klätterros på balkongen?

Hej, jag vill plantera Klätterrosor i kruka på balkongen. Solen ligger på ca 12-17 på sommaren, annars är det skugga. Mina krukor är koneformade, av aluminium, ca 80 cm höga med ett par borrade dräneringshål ca 4 cm upp. I botten har jag en tung sten och lecakulor. Som klättring tänkte jag sätta upp galv. viltnät mellan stolpar. Bör jag fundera på någon annan klätterväxt?

Anita

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Eftersom du angivit zon 1 så funkar det för krukodling av fleråriga växter när det gäller kylan, vinterhärdighetsgarantin åsidosätts vid övervintring i kruka, men i fallet zon 1 så är detta sällan ett bekymmer.
  Det brukar funka fint mellan 3-5 år, sedan blir nästan alla kärl för små för vedartade växter, och då kan det behövas bytas ut planta eller rotbeskäras lite för att få det att funka några år till.

  Det är viktigt att kärlet är tillräckligt stort och jag tycker att höjden är bra men att den totala volymen jord är lite liten eftersom krukan smalnar av nedåt. Jag skulle rekommendera någon klematis eller kaprifol i stället för rosor. Dels tar deras rotsystem lite mindre plats första åren, vilket både gör att man klarar sig med ett något mindre odlingskärl, men också att det blir mer jord runt rotsystemet vilket bidrar till att skydda mot kyla.
  De här växterna har heller inte taggar eller törnen vilka hos rosorna kan vara en nackdel om det är en liten och trång balkong.

  Visst funkar det med rosor också. Här tycker jag att du bör kika på sorter som tål odlingszoner mer än zon 1 samt remonterar (blommar om) för att få så lång blomningstid som möjligt. som jag gillar är den ljusrosa New Dawn och den röda Sympathie.

  Har själv haft en kraftigväxande sort av klematis på flera ställen jag bott med balkong. Den heter Paul Farges och dess tidigare namn Summersnow, är ett mer beskrivande namn på den. Den är nära besläktad med den vilda skogsklematisen och växer snabbt och kraftigt, men det finns många andra fina sorter att välja på också.
  En annan fin klättrare som funkar bra på balkong är den här sorten av vildkaprifol, den blommar väldigt länge och har en väldigt fin doft.


  Hoppas det här svaret kan leda dig lite framåt i dina tankar.

  Vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.