Till senaste kommentaren

Varför mår mina klätterrosor inte bra?

Fint blommande rosor tidigare år. Förra året hände något. Den ljusa klätterrosen ersattes av den gula rosen som planterades i höstas. Flammentanz  fick stå kvar men ser hemsk ut. Bör jag sluta med rosor på dessa platser?
Fattas något i jorden?
Mvh Marianne 

Marianne

Kommentarer

 • Hej Marianne,

  Tack för din fråga!

  För att kunna hjälpa dig på bästa sätt skulle vi vilja veta lite mer om planteringen av dina rosor. Är den cremevita rosen som du skickade i din sista bild planterad på samma ställe som den rosa rosen var planterad på?

  Återkom gärna så råder vi dig vidare!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Tack för som vanligt snabbt svar 😊
  Den lilla nya rosen är planterad där den, på bilden, stora rosa rosen stod. Den såg förra sommaren lika hemsk ut som den röda gör idag. Den blommade enormt fint men de gröna bladen blev bruna därför fick den gå hädan.
  När jag nu ser samma tendens på den nya cremfärgade är det kanske dumt att sätta fler rosor på dessa platser.
  Mvh Marianne
 • Hej Marianne, tack för kompletterande information!

  Eftersom den stora rosa rosen med den storleken, måste haft några år på nacken och du själv inte nämner tydliga angrepp av svamp- eller insekter, så kan det röra sig om rostrött jord.

  Det kan uppstå när mängden rotsårsnematoder blir stor. Dessa är små mikroskopiska rundmaskar som livnär sig på rosornas rötter och suger ut näring därifrån. När de väl fått fäste finns inte mycket annat att göra än att byta ut så mycket jord det bara går, om man vill sätta rosor direkt igen på samma plats. Att däremot sätta en klematis eller en kaprifol kräver inte detta eftersom de här nematoderna inte ger sig på andra växter.

  Det är omöjligt att ställa en diagnos utan att få jorden analyserad men det kan inte anses värt det när det handlar om en så liten yta. Samma effekt kan uppstå av extrem torka eller näringsbrist, men det känns inte rimligt med så mycket annan frodig växtlighet precis intill, som ser ut att må hur bra som helst.

  Det är en ganska allmän uppfattning att tagetes mellan rosorna kan minska mängden nematoder något det forskas om nu - det många tycker är att det dröjer längre innan fenomenet uppstår, en del upplever att det hjälper mycket medan andra inte märker någon skillnad.

  Det ser också ut som att den nya rosen inte står i samma stenkantade rabatt som lavendeln och rosenspirean (eller vad den låga rosablommande busken är), utan snarare en låda eller kruka. Stämmer detta kanske det annars inte är så stort besvär att byta ut all jord ändå. Lättast oavsett är att sätta någon annan klätterväxt än just rosor.

  Med vänliga hälsningar


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.