Hur beskär jag min klematis?

Jag har en klematis Piilu'. köpte för 4 år sen och aldrig klippt den. Kan jag klippa ner den och hur mycket i så fall?
Den är jätte risig uppe och nere kal ca 60 cm.

Marianne

Kommentarer

 • Hej Marianne och tack för din fråga!

  Piilu hör tillbeskärningsgrupp 2 hos klematisarna. Det är sorter som blommar både på fjolårsskott och på årsskott vilket gör att oavsett när man beskär den, så finns risk att det ryker en del blomanlag, men genom att se över plantan ett par gånger om året, så påverkar det inte särskilt mycket.
  Din Piilu har inte kommit i gång än så det skulle vara lättare att svara om det fanns lite mer utslagna blad på den.

  I bland kan man hamna i ett läge där det är väldigt risigt och mest blad upptill. Då tål de att klippas ner helt och börja om, vilket innebär att det tar några år innan plantan blir frodig och tät igen samtidigt som man får möjlighet att med rätt beskärning från början slippa att den risar till sig snabbt igen.

  Det är inte alls omöjligt att det kan gå att glesa ur äldre och torra kvistar på din planta för att göra den lite luftigare och få den tätare och kanske glesa ur lite mer efter blomningen. Svårt att avgöra som sagt, innan den visar hur mycket liv det är i kvistarna. Men som du beskriver att den är väldigt kal nertill så hade jag personligen valt att ta ner den ganska mycket.

  Du får gärna återkomma lite senare när den börjat spira och läs gärna mer om klematisens olika beskärningsgrupper i den här artikeln på vår hemsida.

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.