Till senaste kommentaren

Hur får jag klematis ”Summer snow” tätare nertill?

Jag jag en klematis Paul Farges/”Summer snow” som är två år gammal. Den har periodvis haft det lite torrt och magert. Den växer sig hög men är väldigt gles nedtill. Hur skulle ni rekommendera att jag ska göra för att få ett mer kraftigt och frodigt växtsätt. Skötsel? Beskäftig? Jag har inte beskurit den sedan den planterades.
Josefine

Kommentarer

 • Hej Josefine och tack för din fråga!

  Skogsklematis dit Paul Farges/Summersnow hör kan utan problem skäras ner hårt för att få den tätare. Det brukar ofta behövas med några års mellanrum då den i sin ursprungsform behöver nå höjd snabbt där det finns mer ljus.
  Där den klipps, kommer den att fortsätta växa och troligen grena sig också, så var inte rädd för att ta ner den ordentligt, annars kommer det vara ganska glest nertill.


  Den är planterad nära väggen vilket ofta innebär att det blir torrare. Jag kan inte se om plasten som klematisen är planterad i är som en kruka eller om det är öppet neråt. Rotsystemet blir kraftigt och för att trivas skulle jag faktiskt rekommendera att flytta stenarna och gräva ur så att du får en ordentlig planteringsgrop samt att plantera ner den. Ett alternativ om det är hopplöst stenigt är annars ett större kärl så rötterna kan ta plats och det blir mer jord som kan hushålla med fukt på ett bättre sätt.

  Paul Farges/Summersnow hör till beskärningsgrupp 3 hos klematisarna. De kan klippas på hösten eller tidigt på våren. Själv föredrar jag att trimma ur risigt och torrt på hösten och de år som det behövs lite kraftigare tidigt på våren. De växer alltid igen snabbt. Man kan beskära dem hårt varje år, men när de har några år på nacken brukar det inte behövas, så länge man glesar ur vad som blivit risigt under säsongen.

  Läs gärna mer om beskärning av klematis på vår hemsida i den här artikeln.
  Kom i håg att gödsla din klematis med benmjöl och vanlig gödsel för bättre blomning och ännu kraftigare tillväxt.

  Lycka till!


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.