Till senaste kommentaren

Kumquat träd fläckiga blad, vad beror det på?

Hej! Kumquatträd som köptes i våras. Har stått ute på min balkong tills idag. Efter en dusch och spray med såpavatten såg jag att flertalet blad ser ut som på bilderna. Hittar inga kryp eller sköldar på bad eller grenar/stam, inga trådar eller annat konstigt. Jorden ser fin ut. Jag har gett växtnäring i form av Blå Korns växtnäring för blommande växter och fruktträd.

Är det någon ohyra jag fått eller kan det vara näringsbrist?

Jag kommer vinterförvara trädet inne i lägenheten då jag inte har tillgång till annat alternativ och balkongen inte är inglasad. Bor i Göteborg.
Tacksam för svar!
Mvh Elin

elin

Kommentarer

 • Hej Elin,
  Tack för fråga och bilder. Det ser ut som om trädet fått kloros dvs har svårt att tillgodogöra sig fotosyntesen på grund av att växten inte kan tillgodogöra sig näringen i jorden om det är felaktigt pH-värde i denna. Kumquat behöver en kemiskt sur jord dvs lågt pH-värde för att kunna ta upp näringen i jorden. Prova att plantera om trädet i Medelhavs & citrusjord så hoppas jag att bladen återigen får sin gröna färg. Detta kan dock ta ett par månader. Använd medelhavsnäring i samband med vattning. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda!
  Tack för svar! Vad skönt att det inte var någon hemsk ohyra utan att det finns en lätt bot! Är det ok att plantera om så här års? Brukar annars göra det på vårkanten. Sedan undrar jag om jag ska tänka på något särskilt om trädet står inne i lägenheten i vinter? Ska jag ge näring vid vattning även under vintern? 

   Mvh Elin
  elin
 • Hej igen,
  Ja jag hoppas det "bara" är kloros men du bör även hålla lite uppsikt på trips som dessvärre brukar föredra växter från citrussläkten. Klicka här för att läsa mer om trips och andra skadedjur.  Du har alldeles rätt i att den bästa tiden för omplantering är på vårvintern när växten vaknar ur sin vintervila men det är också viktigt att den har rätt pH-värde i jorden för att kunna tillgodgöra sig näringen i jorden och på så sätt hålla sig frisk och stark. Men gör som så att du provar med att tillföra medelhavsnäring i svag dos (under hela vintern) och på så vis förhoppningsvis sänker du pH-värdet något för att plantera om i en större kruka i vår. Investera gärna i en växtbelysning då trädet kommer behöva extra ljus under vintern. Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.