Är det här lagerhägg?

Hej,

Jag undrar om det här är en Lagerhägg? Se bild 😀
Jag undrar också om en ganska ytlig skada på en av stammarna gör att bladen blir bruna?

I övrig tycker jag att hela växten ser lite ledsen ut. Kan det vara kylan som har påverkat det?



Kommentarer

  • Hej,

    Tack för din fråga!

    Ja, detta är en lagerhägg 😀 Att den ser lite ledsen ut tror jag främst beror på det begränsade utrymmet den har i planteringskärlet. Med ett upphöjt kärl/kruka utsätts även växten lättare för frostskador på rötterna än om den är planterad direkt i jorden.

    Min rekommendation är att plantera om denna i vår till ett större kärl eller direkt ner i jorden för att göra miljön för för rotsystemet mer trivsamt och ger det möjlighet att återhämta sig. Det kan göras när tjälen har gått ur marken och var noga med att vattna under hela våren, sommaren och hösten.

    Jag hoppas att denna information var till hjälp och lycka till med din omplantering!
    Amie Liddle Trädgårdsmästare
  • Hej,

    Tack för svar!
    Då får vi göra en omplantering :-)

    Den här skadan som är på växten, skulle du säga att den påverkar växten?

    Med vänlig hälsning, Nathalie 

  • Hej Nathalie!

    Ja det påverkar växten såtillvida att den blir nedsatt och kan tappa bladen så att den blir kal eller delvis kal. Om det skulle hända så tål lagerhägg ganska hård beskärning och förutsatt att rotsystemet klarar vintern, så kan den komma i gång och sätta nya blad under vårsäsongen.

    Ser också att ni angivit växtzon 3 vilket är lite på gränsen för den vintergröna lagerhäggen - även nedgrävd i marken. De uppges ofta klara zon 1-3 men vi har valt att ange dem som fullt härdiga i zon 1-2 med någon enstaka sort undantagen.

    Vintergröna växter, liksom barrväxterna kan drabbas av tjältorka vilket innebär att så fort som det blir lite mildare på dagarna och bladen tinar så vill växten dricka. Är det då tjäle vid roten så kan den inte få i sig vatten. Om bladen sitter kvar då, så är risken om plantan står soligt att de blir skadade och lite brända. Gräver ni ner den i marken så kan den ta upp vätska längre tid på hösten innan det fryser till i jorden vilket gör den mindre känslig. Man kan också täcka lagerhäggen på vårvintern när solen börjar kännas varmare. Man lägger över juteväv som tar bort en del av värme från solen men tillåter ändå växten att få lite ljus och den kan fortfarande andas. Det kan sedan tas bort när tjälen släppt och våren kommer i gång.

    Men ge inte upp även om den tappar sina blad, den kan mycket väl komma igång fint ändå.

    Med vänliga hälsningar,
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.