Till senaste kommentaren

Kan man klippa bort luftrötterna på en orkidé?

Hej, jag tycker det är så fult med alla luftrötter som ringlar omkring utanför ytterkrukan. Kan man klippa bort dem? På era bilder på orkidéer ringlar inget rotnystan utanför. Jag undrar också om orkidén måste ha en genomskinlig kruka i plast eller om man kan plantera om den i en vanlig lerkruka?
Vera

Kommentarer

 • Hej Vera!

  Tack för din fråga! Då rötterna på en orkidé också innehåller klorofyll, så har de delvis samma funktion som bladen, dvs att fånga upp solljusets energi. Du ska därför helt inte klippa bort en massa rötter i onödan, utan hellre då plantera om plantan i en större kruka, så att alla rötterna får plats. För att kunna se när det är dags att vattna så behöver du ha en genomskinlig kruka. Det är först när all kondens/fuktdroppar på insidan av krukan torkat upp som det är dags att vattna. Det är viktigt att rötterna får torka upp helt mellan vattningarna - annars ruttnar de så småningom. Lerkrukor binder fuktighet och de skulle jag absolut vilja avråda ifrån till orkidéer. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Vilket bra tips! Hemma har jag ett par orkideer som är flera år gamla med massor av luftrötter som jag gärna planerar om enligt Johans tips.
  Var får man tag i genomskinliga stora plastkrukor? Hittade inga i Blomsterlandets sortiment på webben, finns de lokalt i butikerna?
  Mia
 • Hej Mia!

  Vad roligt att du uppskattade mina tips 😀

  Genomskinliga plastkrukor ska finnas i butikernas sortiment, men är osäker på om det finns via e-handeln. Kontakta din lokala butik så hjälper de dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du här:

  https://www.blomsterlandet.se/hitta-din-butik/

  Trevlig kväll!​Butiker
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.