Till senaste kommentaren

Kan jag vinterförvara medelhavsväxter på en inglasad balkong?

Hej jag har funderat på köpa mig växter ifråm medelhavet Lime, citon mm
Men får höra att de inte mår bra över vintern. Nu har jag en bra inglasagbalkong där jag tänkte ha växterna på. Är plusgrader på vintern även tänkt inskaffa växtbelysning. Hörde sen att de inte ska stå i solen!
Tänkte även på de citron /lime träd som växer typ i dessa länder de har ju sol året runt och temeraturen går på vissa ställen sällan under 15 grader och de står ju i solen.

Kan man linda in växterna i typ väv ifall det nu skulle bli under 10 grader på balkongen och ha den under belysning hela vintern. Bor i Göteborg.

Jag vill inte köpa något som dör första året.
Nancy Blomkvist

Kommentarer

 • Hej Nancy!

  Tack för din fråga och kloka funderingar! Det som är viktigt om du ska odla medelhavsväxter på din balkong är att du sommartid kan öppna och lufta, så att det inte blir för hett. Det kan även bli aktuellt att behöva skugga växterna, om det blir för stark sol och värme. Egentligen trivs dessa växter i sol, men det är framförallt hettan som kan bli ett problem. På vintern så klarar växterna ner runt nollgradigt vid enstaka tillfällen, men inte för ofta och absolut inte under några längre perioder.

  Man ska ha klart för sig att det är aldrig enkelt att odla växter som egentligen inte hör hemma i vårt klimat. Problemen kan bli många - ohyra, växter som inte mår bra, osv - men om du kan få dem att trivas så kan ju också "utdelningen" bli väldigt trevlig! Ett inglasat ljust utrymme som håller plusgrader vintertid låter ganska idealiskt, så förutsatt att du kan hålla temperaturerna vintertid så tycker jag att du ska göra ett försök. Du kan ju börja i mindre skala med några få plantor, för att med åren utöka odlingarna och skaffa flera plantor av det som verkar trivas och frodas på just din balkong.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hejsan igen har nu köpt mig ett citron träd. (Citrus x limon) frågan är nu ska man plantera om det till en större kruka med medelhavsjord på en gång eller kan man vänta? Tack på svar i förhand Nancy
  Nancy Blomkvist
 • Hej Nancy,
  Just medelhavsväxter som citron mår allra bäst om deras rötter får stå trångt i krukan och därför bör man inte plantera om dessa växter oftare än vart 3:e år men det kan dröja längre än så. Men det är viktigt att tillföra medelhavsväxtnäring till trädet. Svaret är alltså att du behöver inte plantera om. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen detta är spännande med citroner. Trädet växer så det knakar nu fått en gren / skott / utväxt som är över 50 cm långt. Går den att klippa ner eller ska jag låta den vara? bar den som är längre än restan av trädet. Sen undrar jag varför är bladen tre ggr så stora på de nya grenarna.
  utskott 50 cm


  Samma utskott 


  Äldre blad


  Nytt blad

  Nancy Blomkvist
 • Hej Nancy,
  Så fint att höra du blir glad av ditt citronträd och tycker det är spännande att följa dess utveckling! Det jag funderar på angående det stora bladet är om det kan vara ett skott från grundstammen som väckts till liv? Kommer stjälken från samma läge som de andra grenarna eller kommer den tex från basen av trädet? Om den gör det dvs kommer från basen kan det vara grundstammen och då är det läge att klippa bort skottet. Om inte så kan du bara låta det vara, ett tecken på att trädet trivs. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

 • Beskurning 1
  Den är ifrån en gren från stammen som är beskuren två ggr. men det finns inga andra sido skott på den.


  beskurning 2

  Oj tur du sa det för detta hade jag inte sett, såg det nu. Vill inte göra något fel nu när den växer somden gör. tack för svar med soliga hälsningar från nancy som hoppas på citroner till nästa år.
  hopp
 • Hej,
  Har ett citrus limequat träd på ca 35-40cm och missade att det kunde bli hett och att temperaturväxling inte va så bra så hälften av bladen har torkat och fallit av medan resten är ok och en mini lime börjar titta fram på en. Är 21 cm kruka och har inte planerat om den sen jag köpte den för 1.5 månad sen. Den är nu inne i köket och får mkt ljus via ett fönster. Hur gör jag nu? Kommer den kunna hämta sig alls? Ska jag plantera om med medelhavsjord i en större kruka? Har gett den medelhavs näring ett par ggr i veckan och vattnar så sen inte är helt torr. Mitt olivträd klarade sig i hettan på inglasad balkong men inte denna så blir förvånad. Har väv att lägga över för skugga men hindrar inte hettan ifall den är på ballongen.

  Tack på förhand för svar!

  sara
 • Hej Sara,

  Tack för din fråga och dina bilder, det ser ut att kunna räddas enligt din bild.
  Att plantera om det i en större kruka är en bra idé då jorden de kommer i är väldigt dålig och kompakt.
  Om den inte skulle ta sig på vissa partier så kan du skrapa på barken, är den brun är just den grenen död, men är den grön så lever den och de bör komma nya blad, sen kommer den nog även att skjuta nya grenar.

  Även olivträdet kan vara en bra idé att plantera om, om du inte gjort det.

  Lycka till och ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.