Minikiwi över klippblock?
Hej, Jag har ett större klippblock på tomten som jag funderar på att låta plantor av minikiwi klättra upp över. Bra jord och söderläge men blocket har 60 graders lutning i ca 170 cm innan det rundar av och sedan planar ut ca 30 grader i 2 meter på norrsidan. Tanken är att styra tillväxten över krönet men i huvudsak låta plantorna vila fritt när de kommit upp. Skulle minikiwi som är klättrande lianer trivas att växa så eller behöver de slingra runt något helt lodrätt och högre som raka träd eller störar? Finns det andra helst ätliga klättrare som skulle fungera bättre att växa över klippblocket?
Med vänlig hälsning,
Magnus
Med vänlig hälsning,
Magnus
Följ inlägget
1
följare
Egentligen kan man säga att alla klängväxter som inte får något stöd blir till marktäckare. De klarar alltså att växa både vertikalt (om de ges något att klättra på) och horisontellt. Så att låta dem först klättra upp en bit på klippblocket för att sedan växa horisontellt bör inte vara något problem. Eventuellt måste du kanske ha något stöd för plantorna så att de kan ta sig upp på stenen, men väl där uppe så klarar de sig själva.
Minikiwi är ett bra alternativ. Andra (ätliga) växter som man kan tänka sig är t ex björnbär, tayberry eller kanske vinranka. Om man bortser från att det ska vara ätbart så fungerar såklart även alla tänkbara sorter av klematis eller kaprifol, m fl.
Lycka till!
Det skulle vara intressant att pröva en äkta vinranka, finns det någon sort förutom Lambrusca som hinner mogna druvorna vettigt i zon 2(3) som du ser det?
Med vänlig hälsning, Magnus
Avståndet mellan han- och honplanta kan egentligen vara ganska stort. Bin flyger ganska långa sträckor och så länge du har plantorna i samma trädgård så lär det absolut fungera.
Vad jag känner till så är kiwi varken mer eller mindre aptitligt för viltet än andra växter, men om du vill vara på säkra sidan så bör du såklart skydda dina plantor med viltnät eller liknande.
Vad gäller vindruvor på friland så är det de olika labruskadruvsorterna som du ska plantera. De flesta är ju väldigt aromatiska, men kan möjligen upplevas ha lite stora kärnor.
Lycka till och trevlig advent!
Det är ju alltid trist att sätta nät så det viktiga blir nog om kiwin kan hämta sig efter en hård nedbetning, eller bör man räkna med att köpa nya plantor då?
Just det, Labruska ska det vara! Jag har några stycken redan som smakar gott men jag skulle gärna prova en mer klassisk större druvsort som kan odlas på vanlig jord men vad jag förstår så hinner de flesta sällan mogna här, men det sker väl förädling? Kanske finns det någon sort att pröva som mognar åtminstone vissa år?
Trevlig advent,
Magnus
Vad gäller de klassiska druvsorterna så är de i princip bara härdiga till zon 1, med något undantag som klarar zon 2 (t ex sorten 'Rondo'). Jag känner i alla fall inte till någon sort som klarar mera. Däremot så finns det ju ett antal olika labruskasorter med olika färg på druvorna, så du kan ju få en viss variation även där. Men önskar du de större druvorna, som mer påminner om de vi köper i affären, så får du nog odla dem i ett växthus eller uterum.
Lycka till med allt nu!
Magnus