Till senaste kommentaren

Varför tappar citronträdet bladen på vintern?

Mitt citronträd har börjat tappa blad efter en tid. Speciellt när jag tagit in det för vinterförvaring. De blad som är kvar sitter i yttre ändarna av grenarna. Vad behöver jag göra för att få det att må bra?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Citrusträden tappar ofta mycket blad under vintern när ljuset inte riktigt räcker till. Ibland kan de till och med tappa alla blad. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det. Det kan också bero på för mycket vatten. Citrusträden brukar dock tappert skjuta nya skott igen fram på vårkanten.
  Den bästa vinterförvaringen av citrusträd är vid en något svalare temperatur (ca 5-15 grader) och med så mycket ljus som möjligt. Helst ska du använda någon form av växtlampa.
  Fram på vårkanten så kan du gärna plantera om trädet i lite ny medelhavsjord. Se även till att använda medelhavsnäring när du gödslar trädet. Denna jord och näring är speciellt sammansatta såsom ditt citrusträd vill ha det. Du kan läsa mer om skötsel av citrusträd här ​Citrusväxter​​​
  Blomsterlandet
 • Hej, har några citronträd som inte mår så bra. Se bild. Vad är det för fel och vad kan man göra?
  Med vänlig hälsning, stefan

  Stefan Schullström
 • Hej Stefan!
  När det ser så här illa ut så är det stor chans att det är rejäla skadedjursangrepp som är orsaken. Se över växten ordentligt. Om allt är angripet så är det knappast lönt att försöka behandla. Annars får blad plockas, de värsta delarna klippas bort och sedan använda växtskyddsmedel.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • hur ofta skall jag vattna med vatten respekt näringsvatten, nu på våren o sen längre fram.
  Har. 2 citronträd, som tappat de flesta bladen. De har växtbelysning, står inomhus i fönster. Ärret bättre artade står i kallgaraget med växtbelysning nu! Växtzon 1. Halland
  Marie-Anne Fors
 • Hej Marie-Anne!
  Näringsvattna gör du en gång i veckan, med medelhavsnäring/citrusnäring under sommarhalvåret - alltså snart dags att börja. Vanlig vattning vid behov - det beror alltså på jorden, krukan, hur varmt plantan står, osv. Det är bara att sticka ned fingret och känna efter om jorden börjar bli torr. En sval och ljus placering är det bästa under vintervilan, men har de stått varmt fram tills nu så finns det ingen anledning att ställa ut de svalare nu, det borde i sådana fall gjorts redan i höstas.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag har ett citronträd med citroner på, och det står vid ett fönster men den tappar blad vad ska jag göra.?
  Gisela
 • Hes Gisela!
  Tack för din fråga! Citrusträden tappar ofta mycket blad under vintern när ljuset inte riktigt räcker till. Ibland kan de till och med tappa alla blad. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det. Citrusträden brukar dock tappert skjuta nya skott igen fram på vårkanten. Den bästa vinterförvaringen av citrusträd är vid en något svalare temperatur (ca 5-15 grader) och med så mycket ljus som möjligt. Helst ska du använda någon form av växtlampa - ofta behövs det även om trädet står vid ett fönster. Lycka till!

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej
  Men har inge kallt ställe att förvara det på,  bor i en lägenhet och jag har 3 citroner på trädet. Som inte har mognat enu
  Gisela
 • Hej igen Gisela!

  Numera har det faktiskt öppnat en rad företag som erbjuder vinterförvaring av medelhavsväxter under rätt förhållanden i tempererade växthus. Jag känner åtminstone till 4-5 stycken runt om i landet, men det finns säkert flera. Pröva att söka på "växthotell" i någon sökmotor. Det näst bästa är förstås att ändå försöka övervintra trädet rumsvarmt, men då får du nog räkna med att bladet tappar de mesta av bladen och kanske frukterna också. Även problem med angrepp av växtskadegörare brukar öka när träden står för varmt. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • De unga tunna topparna på mitt limeträd hänger och verkar vissna. Kan det bero på
  för mycket vatten alt för kallt. Vinterförvarar i ljust orangeri med temperaturen 4-14 grader.
  Leon Hamnede
 • Hej Leon! De unga och mjuka skotten är känsligare för kyla, så det möjligt att det varit för kallt för dem om det bara har varit några enstaka plusgrader. Övervattning är också en möjlig orsak. Så länge de äldre bladen ser fina ut så brukar det gå bra. Man kan korta in de unga skotten till våren så att de kan skjuta nytt. Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Mitt citronträd står i ett inglasat uterum under vintern.Tappar blad, mattgrön färg med ljusa fläckar på bladen. Bär citroner. Nya blomknoppar på gång.
  Vad ska jag göra? Vad är det för fel?
  Margareta
  Margareta Andersson
 • Hej Margareta!
  Det är viktigt att citrusväxter står så ljust det bara går under vintern och att temperaturen ligger mellan 5-15 plusgrader. Vattningen beror på vilken temperatur du har. Ju svalare vintertemperatur, desto mindre vatten. Brister det i någon av dessa faktorer börjar citrusväxter ofta må dåligt och bladen kan börja falla av. Eftersom ditt citronträd börjat få blomknoppar kan det behöva näring, så börja gärna med svag dos medelhavsnäring i vattnet när du vattnar. De ljusa fläckarna på bladen kan också vara ett tecken på näringsbrist. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.