Till senaste kommentaren

Varför tappar citronträdet bladen på vintern?

Mitt citronträd har börjat tappa blad efter en tid. Speciellt när jag tagit in det för vinterförvaring. De blad som är kvar sitter i yttre ändarna av grenarna. Vad behöver jag göra för att få det att må bra?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Citrusträden tappar ofta mycket blad under vintern när ljuset inte riktigt räcker till. Ibland kan de till och med tappa alla blad. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det. Det kan också bero på för mycket vatten. Citrusträden brukar dock tappert skjuta nya skott igen fram på vårkanten.
  Den bästa vinterförvaringen av citrusträd är vid en något svalare temperatur (ca 5-15 grader) och med så mycket ljus som möjligt. Helst ska du använda någon form av växtlampa.
  Fram på vårkanten så kan du gärna plantera om trädet i lite ny medelhavsjord. Se även till att använda medelhavsnäring när du gödslar trädet. Denna jord och näring är speciellt sammansatta såsom ditt citrusträd vill ha det. Du kan läsa mer om skötsel av citrusträd här ​Citrusväxter​​​
  Blomsterlandet
 • Hej, har några citronträd som inte mår så bra. Se bild. Vad är det för fel och vad kan man göra?
  Med vänlig hälsning, stefan

  Stefan Schullström
 • Hej Stefan!
  När det ser så här illa ut så är det stor chans att det är rejäla skadedjursangrepp som är orsaken. Se över växten ordentligt. Om allt är angripet så är det knappast lönt att försöka behandla. Annars får blad plockas, de värsta delarna klippas bort och sedan använda växtskyddsmedel.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • hur ofta skall jag vattna med vatten respekt näringsvatten, nu på våren o sen längre fram.
  Har. 2 citronträd, som tappat de flesta bladen. De har växtbelysning, står inomhus i fönster. Ärret bättre artade står i kallgaraget med växtbelysning nu! Växtzon 1. Halland
  Marie-Anne Fors
 • Hej Marie-Anne!
  Näringsvattna gör du en gång i veckan, med medelhavsnäring/citrusnäring under sommarhalvåret - alltså snart dags att börja. Vanlig vattning vid behov - det beror alltså på jorden, krukan, hur varmt plantan står, osv. Det är bara att sticka ned fingret och känna efter om jorden börjar bli torr. En sval och ljus placering är det bästa under vintervilan, men har de stått varmt fram tills nu så finns det ingen anledning att ställa ut de svalare nu, det borde i sådana fall gjorts redan i höstas.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.