Till senaste kommentaren

Hur ska man tänka med användningen av naturgödsel i september?

Kan jag mylla ner Naturgödsel i blomrabatter nu i september? Jag har säckar med just Naturgödsel - om det nu är skillnad på det och kogödel. Har även planer på att höstså blom- och grönsaksfrö i pallkragar nu i september-oktober. Kan jag använda dessa säckar med Naturgödsel även till detta? Eller till hallon/vinbär/jordgubbar? Har googlat men hittar många olika svar som enligt mitt huvud ofta motsäger varandra, så jag förstår inte hur jag ska tänka.
Och OM det inte är lämpligt att använda denna gödsel på hösten - kan man i så fall spara oöppnade säckar till våren utan att de blir fördärvade?
En sista fråga: Om man höstsår fröer i pallkragar - är det då lämpligt att ha såjord övers?

Ingela
Ingela

Kommentarer

  • Det är en bra fråga du ställer, och det är inte konstigt att du hittar olika svar eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till när det gäller gödsling och plantering.

    Naturgödsel vs. Kogödsel: Naturgödsel, såsom kogödsel, fungerar på ett annat sätt än mineral- eller konstgödsel. Naturgödsel frigör näring långsamt med hjälp av mikroorganismer i jorden, medan mineralgödsel ger en snabb näringseffekt. Detta innebär att naturgödsel är mer skonsamt och långsiktigt när det gäller att tillföra näring till dina växter.

    Gödsling på hösten: När det gäller att gödsla på hösten är det viktigt att tänka på hur växterna reagerar. Växter tar upp näring så snart den blir tillgänglig, vilket kan få dem att fortsätta växa och producera skott och blommor, trots att de egentligen borde förbereda sig för vintervilan. Detta kan leda till att växterna blir stressade och mer sårbara för frostskador.

    Med snabbverkande gödsel, som mineral- eller konstgödsel, är risken större att du stör växternas naturliga cykel. Naturgödsel, däremot, frigör näring över tid, vilket minskar risken för att växterna påverkas negativt. Men även naturgödsel kan i vissa fall stimulera växten till tillväxt när den borde börja gå in i vila.

    Traditionellt har man kunnat lägga ut gödsel på hösten eller vintern för att skydda växterna och förbereda jorden inför våren. Till exempel används obrunnet stallgödsel i så kallade "hotbeds" eller kallbänkar, där den naturliga värmen från gödseln hjälper till att förlänga odlingssäsongen.

    Om du vill använda naturgödsel på hösten är risken för skador mindre än om du skulle använda mineralgödsel, men risken finns ändå. Det bästa är att vänta till senare på hösten, runt oktober eller november, när växterna redan har gått ner i vila. Då är även mikroorganismerna som hjälper växterna att ta upp näringen mindre aktiva, vilket minskar risken för att växterna stressas.

    Effektivitet och långvarighet: En annan aspekt att tänka på är att mycket av näringen som läggs ut på hösten kan regna bort innan växterna hinner ta upp den. Detta kan leda till att du slösar på gödseln. Om du istället sparar gödseln till våren, kan du få ut mer effekt av den när växterna verkligen behöver näring för att sätta fart på tillväxten.

    De oöppnade säckarna med naturgödsel kan sparas till våren utan några större problem. Näringen i gödseln kommer inte att förändras nämnvärt, men viss förlust av näringsvärde kan ske över tid.

    Höstsådd i pallkragar: När det gäller höstsådd i pallkragar behöver du inte använda såjord. Ett tunt lager av den befintliga jorden fungerar bra, men det är viktigt att se till att ytan är jämn och att eventuella grövre delar tas bort.

    Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera att du väntar med att gödsla tills våren för att få bästa resultat. På så sätt får dina växter bästa möjliga start när de börjar växa igen.

    Lycka till med din höstsådd och dina trädgårdsprojekt!

    Vänliga hälsningar,
    Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.