Näverhägg
Hej !
Vad kan det vara med vår näverhägg? Förra året såg man lite öppen bark men detta ser verkligen illa ut ... Är det kört? Blommade fint förra året. Har haft stamskydd sedan plantering för ca 8 år sedan. Strutbräken runt fötterna .
Bästa hälsningar, Anna
Följ inlägget
1
följare
Tack för att du hör av dig och delar med dig av bilder!
Utifrån dina bilder ser det ut som savsprickor, vilket är ganska vanligt hos hägg och andra träd i Prunus-släktet. Sprickorna uppstår oftast på våren när temperaturen växlar kraftigt mellan varma dagar och kalla nätter. Då kan saven under barken frysa och expandera, vilket leder till att barken spricker.
Det kan se dramatiskt ut, men det är oftast inget att oroa sig för. Trädet verkar ha läkt bra, och näverhäggen har dessutom en naturlig tendens att få en vackert flagande bark med tiden, vilket ger det mer karaktär.
Eftersom trädet nu är etablerat efter åtta år kan du ta bort stamskyddet om det fortfarande sitter kvar. Det är mest nödvändigt för yngre träd eller under vintern när gnagare och rådjur kan ställa till med problem.
Hoppas detta hjälper! Återkom gärna om du har fler frågor.
Vänliga hälsningar,
Hej igen!
lite mindre . Kanske lite dåligt lövat förra året annars verkar det ok. Men vad kan det vara ? Ca 8 år har det stått här .
Tack så mycket för svar ! Då finns det hopp :), trodde inte det.
Jag undrar över ett annat träd också, det är ett flerstammigt glanskörsbär som fått knölar på flera av stammarna. Någon stor som ett äpple, några
Vi kollar givetvis på glanskörsbäret också. Har du möjlighet att skicka en bild där man ser hela trädet och kanske en till närbild med lite skarpare upplösning?
Vänliga hälsningar
Hej igen,



hoppas det går att se bättrepå de bilder jag skickar nu:)
Tack för bilderna!
Det ser ut som att ditt glanskörsbär har drabbats av ett svampangrepp, troligtvis via en spricka i barken eller genom beskärning. Med tanke på storleken på tillväxterna verkar angreppet ha utvecklats under flera år.
Jag rekommenderar att du beskär bort de angripna grenarna ner till frisk ved, antingen vid stammen eller vid en större gren. Detta görs bäst under sommaren när trädet har god läkningsförmåga.
Även om det är svårt att identifiera den exakta svampen utifrån bilderna, kan trädet leva länge med dessa angrepp. Om du vill ha en mer exakt bedömning kan det vara en bra idé att konsultera en arborist.
Lycka till, och hör gärna av dig om du har fler frågor!