Skötsel av nyplanterad tujahäck?

Har några frågor gällande vår nya thujahäck som vi planterade i våras.
Vi såg till att ordna de bästa förutsättningarna genom att gräva tillräckligt djupt och brett samt fyllde hela diket med ny planteringsjord från Blomsterlandet. Har sedan vattnat med droppslang.

Frågor:
1. Jag har varken putsat häcken eller gödslat den. Behöver man göra det och isåfall när?

2. Jag har vattnat med droppslang. Hur långt in på hösten bör man vattna? När slutar man inför vintern? Räcker det att vattna någon gång per vecka nu under hösten?

3. Häcken har varit väldigt grön hela sommaren men jag har märkt nu att den har börjat att bli mer ljusgrön i färgen. Är detta normalt under hösten/vintern? Eller bör jag göra något?

4. En gren i häcken har blivit brunaktig, enligt bilden jag bifogar. Ska jag klippa bort hela grenen eller ska jag låta den vara?

Fredrik

Kommentarer

 • Hej Fredrik!

  Här kommer svaren på dina frågor:

  1. Gödsla häcken kan man göra från och med 3-4 veckor efter att den planterats. Nu på hösten kan du ge den höstgödsel, t ex Algomin höstgödsel, och sedan till våren något vanligt trädgårdsgödsel, t ex kogödsel eller Algomin trädgårdsgödsel. Häcken ska "putsas" (klippas) på sidorna varje år medan den växer upp, för att bli tät och fin. Klipper gör du antingen under våren eller tidig höst. Om du inte gjort det än, så kan du lika gärna vänta lite och ta det tidigt nästa vår, samtidigt som du gödslar.

  2. Häcken behöver vattnas tills marken fryser till, vilket såklart kan vara olika mellan olika landsändar och olika från år till år. Du behöver vattna tillräckligt för att jorden blir ordentligt fuktig ända ner till rotsystemet (känn efter med handen i jorden).

  3. Tujornas vinterfärg är mer ljusgrön eller ibland t om brungrön, så det låter helt normalt att den nu börjar skifta mer i den färgen.

  4.Bruna/torra grenar klipps bort så snart de visar sig. Det är bara att klippa bort hela grenen. Det som en gång blivit brunt kommer aldrig att "repa sig" och bli grönare igen.

  Lycka till med din häck!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.