Vad är det för slags ohyra i jorden?

Jag vattnade mina blommor idag och upptäckte då att det kröp runt ett jätte pyttelitet vitt kryp i jorden. Kollade i alla blommor och det var nästan i alla. Vad är detta???? Det var kanske 1-2 mm långt och kröp runt i jorden. Man såg inget huvud eller kropp på den. Hjälp.

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Det är svårt att säga exakt utan skarpa bilder, men till de vanligare hör små larver av sorgmyggor, de tar bara några dagar på sig att utvecklas till en vingad liten irriterande flygande insekt, så det borde du se efter några dagar.
  Vanliga är också något som heter hoppstjärtar, de har både huvud och kropp men är smala och kan vara svårt att se med blotta ögat. Ofta uppfattas de som små smala maskar och de rör sig ganska ryckigt.
  Båda de här gillar fuktiga miljöer och det kan vara därför du märkte av dem då du vattnade.

  Om det är larver av sorgmyggor så finns det ett effektivt och giftfritt sätt att bli av med dem, genom att vattna ut ​Nemablom​​​
  Självfallet behöver växterna vattnas men om det är sådana som ändå tål att torka ur lite mellan vattningarna så är det bra att låta dem göra det.

  Försök gärna beskriva lite mer och ännu hellre om du kan lyckas ta någon skarp bild så ska vi försöka hjälpa dig vidare.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej igen. Tack för svar. Jag hr lyckats fota dom. Här ska du få se.
 • Hej igen, ledsen du fått vänta på svar.

  Det är hoppstjärtar och de gör oftast ingen eller väldigt liten skada för växterna.
  De gillar fuktiga miljöer och finns oftast i botten av krukorna, men kan också leta sig högre upp.

  Motsägelsefullt nog så är ett lätt sätt att få bukt med dem att doppa ner krukorna under vatten en liten stund - djuren flyter då upp till ytan.
  Sedan så får man försöka låta det torka ur lite mer än tidigare mellan vattningarna.

  Det är vanligare att få dessa under vinterhalvåret då växterna ofta dricker mindre, och många gånger försvinner de enbart av att låta det torka ur lite mer mellan vattningarna.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.