Till senaste kommentaren

Hur får jag bort ohyra från krukväxterna?

Hej, jag har ett antal olika krukväxter hemma. Jag har nyligen fått blomflugor och vill gärna bli av med dem men är rädd att om jag slutar vattna så kommer vissa av mina plantor att dö. Jag har palettblad, brudorkide, montera mini, fikus (en liten), garderobsblomma, aloe vera, clivia och Prince of orange. Jag är särskilt rädd om de två förstnämnda och fikusen samt clivian
Jag har även under min clivia sett små vita maskar/larver som jag inte vet vad det är. Jag har den i en leca kruka med ett hål i botten mot ett fat. I krukan tror jag att det är längst ner en pappershandduk och sedan leca kulor och sist jorden. Jag är osäker för att jag har fått denna planta av min svärmor. Även dessa kryp vill jag gärna bli av med

Snälla hjälp, gör allt för att slippa slänga alla plantor
Tack
Cindy 





Cindy

Kommentarer

  • Hej Cindy, tack för ditt inlägg!

    Vad trist med angreppen du fått på dina växter, en tröst är att inget av dem är särskilt skadligt för växterna när man tar tag i dem nu innan de håller på för länge.

    Det är sorgmyggor eller vattenflugor som hittat dina växter. De kallas ofta blomflugor men blomflugan är en mycket större insekt som påminner om bin och gör mycket nytta utomhus.

    Sorgmyggorna bekämpas enklast och effektivast med ett giftfritt medel som kallas nemablom. Det är ett biologiskt medel i form av mikroskopiska smårundmaskar (nematoder) som söker upp sorgmyggornas ägg och larver i jorden. De tar sig aldrig ur krukan utan finns bara kvar så länge de har att äta, och sedan dör de. Effektivt, giftfritt och smart. Du kan läsa mer om det och köpa det via den här länken: Nemablom

    Sorgmyggorna lever inte så många dagar men under sitt korta liv hinner honorna lägga ägg i jorden och nematoderna stoppar nya generationer att gå fram. Om man har stora svärmar av sorgmygg som flyger kan man stoppa en del av dem under tiden genom att ställa ut skålar med vinäger och en droppe dismedel i. En del av dem söker sig dit och drunknar. I bland kan man klara sig med den här metoden, men ofta när de kommer såhär på sensommaren är det sådan stor mängd att nematoderna behövs för att helt få stopp på angreppet.

    Larverna du beskriver under din Clivia låter som att det kan vara hoppstjärtar. De är ganska harmlösa, men det finns ett par sätt att testa få dem att vantrivas. Det första är att låta jorden torka ur och känna in i hålet på undersidan av krukan. De älskar att hålla till långt ner där fukten dröjer sig kvar längst och det vanligaste är att man ser dem på undersidan av krukor på botten av ytterkrukan eller på sina krukfat. Clivia vill gärna torka ur lite mer nu under den mörka årstiden.

    Skulle de inte försvinna på några veckor kan du testa motsatsen - att sänka ner krukan helt i en hink vatten en stund. Det blir för mycket fukt för hoppstjärtarna som kommer att söka sig ut från rotsystemet till ytan av vattnet. Vattnet kan man sedan hälla bort ute i trädgården där de är en bra och viktig del av ekosystemet, finns inte någon trädgård annars är det bara att spola ner.
    Efter den här behandlingen måste man låta sin Clivia torka ur ordentligt innan man vattnar igen.

    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.