Ohyra på buskar

Hejsan!Vi bor strax utanför Uppsala.
Jag har haft problem med mina rosor under några år. Jag har en larv som kapslar in sig i blad och skott och äter upp allting. Den har hela tiden hållit sig på endast rosorna. Så jag tänkte gräva upp dem för att sätta klematis istället.

Men nu idag hittade jag den flera angrepp av larven i ligusterhäcken på nya skott. Detta har vi inte haft något problem med där tidigare.

Men det räcker inte med det tyvärr.

Sen ca två år tillbaka har vi haft någon form av stekel som äter massor på bladen på våren och senare i slutet av sommaren kommer det gröna larver och äter upp ännu mer av häcken.

Och för någon veckan sen tillbaka hittade jag ihoprullade bland i häcken med små gula löss och små vita kryp, ev spinnkvalster.

Jag fick veta i butik hos er att vi skulle plocka det angripna bitarna och spraya med Neudorff Skadekryps effekt.

Men vi och grannarna runtomkring har denna häck runt hela sina hus.

Vad ska vi göra åt alla dessa angrepp!

Och går det ens att sätta klematis i detta kaos! Eller kommer den bli uppäten?

Jag ska även planerar ut Dahlior nu.

Hoppas ni kan hjälpa oss med hur vi ska göra med allt detta. Jag bifogar en del bilder så ni ser hur angreppen ser ut.
Har dock inget på steklarna just nu. Men de andra två finns det bilder på.

Mvh Madeleine Wikström 



mallan130@hotmail.com

Kommentarer

  • Hej Madeleine!

    Ja, att vara trädgårdsägare är verkligen inte alltid en dans på rosor. Frost, mörddarsniglar, bladlöss och mjöldagg - mycket finns det som vill sätta käppar i hjulen för oss trädgårdsägare. Ett visst mått av angrepp får man nog bara räkna med. Titta bara på växterna ute i naturen - du kommer knappt att kunna hitta ett träd eller buske utan hål i bladen eller andra problem. Nyckeln till framgång ligger till stor del i att välja motståndskraftiga växter, få dem att trivas och må bra samt att försöka gynna skadegörarnas naturliga fiender, t ex fåglar, spindlar, nyckelpigor och andra insekter.

    Vad gäller rosorna så beror problemen förmodligen på rosenskottsstekel. Där gäller att så tidigt som möjligt klippa bort alla skott som visar symptom och bränna upp dem. På häcken rör det sig förmodligen både om larver och kanske bladlöss. Spruta med växtvårdsmedel gör du där du ser angripare. Förmodligen har du inte angrepp på varje planta i hela häcken och du kan lägga energin på de partier där du har angrepp. Titta på växterna vid olika tider på dygnet. Och ofta. De flesta angrepp kan man bromsa upp genom att upptäcka dem i god tid och enkelt ta bort de angripna bladen eller klämma ihjäl larven eller insekten.

    Lycka till med trädgården framöver och glöm inte att njuta av allt det vackra!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Tack så mycket för ditt snabba svar 😀 och vilken fantastisk service.

    Vår liguster har vi gjort allt för att den ska trivas. Vi rensar ogräs, gödslar och lägger ny jord mellan varven samt behandlat mot mjöldagg. Mjöldaggen ser ut att försvunnit, men därför känns det extra tråkigt att vi fått ännu mer skadedjur på den.

    Är bättre att klippa ner den mer i år redan nu för att bukt på ohyra?
    Än att klippa lite där vi hittar? Det är svårt att se hur mycket det redan spridit sig i inne i häcken.

    Och är det denna vi ska använda också?
    Eller är det ens lönt att hålla på?
    Vill njuta av trädgården men vill inte heller att häcken blir helt förstörd.

    Som du skrev så får man räkna med vissa saker.
    Rosorna grävde jag upp häromdagen nu, vintern hade tagit hårt på dem och knappt klarat sig. Nu har jag ett nytt projekt med klematis och armeringsjärn som jag ser framemot växa fram 😀

    Mvh Madeleine
    mallan130@hotmail.com
  • Hej igen!

    Att klippa ner häcken generellt hjälper knappast mot ohyran. Att klippa bort enstaka drabbade kvistar i god tid när symptomen börjar visa sig och på så sätt fysiskt avlägsna smittokällan kan dock ha bra effekt. Detta gör du så snart du ser symptom och om du tycker att det blivit så mycket att det inte hjälper att plocka bort enstaka blad eller klämma ihjäl larver eller insekter med fingrarna.

    Larvskyddet funkar mot t ex öronvivelns larver vid tidig behandling, så använd denna så snart som möjligt. Men komplettera även med ovanstående och spruta eventuellt med såpalösning eller liknande mot bladlössen.

    Kämpa på med trädgården och lycka till med klematisprojektet 👍
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Tack så mycket för ditt svar!  😀
    Då fortsätter vi att kämpa på samma sätt.

    Mvh
    Madeleine Wikström
    mallan130@hotmail.com
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.