Hej!
Här kan du som är medlem i Blomsterlandets kundklubb ställa dina frågor om växter och trädgård till våra experter. Du kan också läsa andras frågor eller hjälpa till att svara och bidra med dina erfarenheter. Bli medlem i kundklubben här.
Gäller din fråga annat än växter och trädgård hjälper vi dig via kundservice på vår hemsida.
Blomsterlandet är en svensk växtkedja med 63 butiker från Malmö i syd till Luleå i norr. Vi erbjuder ett brett sortiment av såväl växter och tillbehör för hem och trädgård, som buketter, arrangemang och accessoarer till vardag och fest.
Du kan läsa mer om växter och trädgård och handla online på vår webb Blomsterlandet.se.
Olivträd som övervintrat kan vara lite sena i starten och behöva mycket solljus för att stimuleras till att bryta nya blad. Jag tror bara att du kan avvakta ytterligare ett par veckor så bör snart blad växa fram. Lycka till!
Tack för att du hör av dig!
För att övervintra ditt olivträd på en inglasad balkong finns det några viktiga saker att tänka på:
- Skydda rötterna: Även om olivträd klarar några minusgrader är det viktigt att isolera krukan för att undvika att rötterna fryser. Du kan använda material som frigolit, bubbelplast, ullfiltar eller flis runt krukan för att hålla värmen bättre.
- Temperaturväxlingar: En inglasad balkong kan bli riktigt varm på soliga dagar och kylig på nätterna, särskilt under vårvintern. Dessa snabba temperaturförändringar kan stressa trädet, så försök att jämna ut temperaturen genom att vädra vid behov eller skugga trädet om solen blir för intensiv.
- Vattning: Eftersom olivträd är vintergröna fortsätter de att dra vatten även under vintern, vilket innebär att de behöver vattnas. Hur ofta du behöver vattna beror på temperaturen – en gång i månaden kan räcka om det är kallt, men om balkongen blir varmare kan det behövas oftare. Se till att jorden aldrig är snustorr under längre perioder.
- Frostskydd: Om temperaturen sjunker för lågt och du inte har en frostvakt kan det uppstå tjältorka, vilket innebär att trädet torkar ut trots att jorden är frusen. Håll koll på prognosen och vid extrem kyla kan du tillfälligt flytta trädet till en svalare plats inomhus.
Med dessa åtgärder bör ditt olivträd klara vintern fint på balkongen! Hör gärna av dig om du har fler frågor.Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Mitt olivträd (i kruka, balkong ute sommartid, vinter inne vid balkongdörr med sval miljö)
nu mitt fjärde år med miss Olivia, har börjat avge en klibbig, sockrig "vätska" på bladen.
Har jag vattnat för lite ? brist på näring? Aldrig omsatt och ska även fortsättningsvis få
stå i samma kruka, modell något större.
Vad fint att höra om ditt långvariga sällskap med ditt olivträd!
Att bladen känns klibbiga och sockriga beror troligen inte på närings- eller vattenbrist, utan snarare på angrepp av små skadedjur, oftast sköldlöss eller bladlöss. Dessa insekter suger växtsaft och avger en klibbig vätska som kallas honungsdagg. Den kan i sin tur leda till sotdaggssvamp eller locka till sig myror.
Så här gör du:
- Titta noggrant på bladens undersidor och stjälkar – ser du små "sköldar" eller fastsittande insekter?
- Tvätta bort den klibbiga beläggningen med en mjuk trasa, ljummet vatten och lite såpa.
- Behandla vid behov med exempelvis såpvatten eller insektsmedel anpassat för växter.
Att olivträdet inte planterats om på flera år kan också bidra till stress, vilket gör trädet mer mottagligt för angrepp. Om möjligt kan du tillföra lite ny jord upptill i krukan och ge näring regelbundet under sommarhalvåret.Återkom gärna om du vill ha hjälp att identifiera skadedjuren mer exakt!
Vänliga hälsningar,