Till senaste kommentaren

Övervintra citronträd i minusgrader?

Hej,Jag har under ett par år lyckats att övervintra mitt citronträd i vårt kalla förråd i källaren med extra lampa. Har blivit så stort och fint... för stort... Så nu orkar vi inte bära ner det för trappen plus att det är nästan lite för högt att ha i vårt lilla förråd. Så frågan är om det finns någon chans att övervintra på vår oisolerade inglasadealtan med bubbelplast runt krukan och väv runt trädet?Bor i Västernorrland så det kan bli väldigt kallt här uppe, även om det inte blir lika kallt på altanen så blir det iaf minusgrader.Eller har ni annat tips?Mvh Ulrika

Kommentarer

 • Hej Ulrika, tack för din fråga!

  Ni måste haft god hand med er citron när den växt sig så stor.

  Jag kan aldrig rekommendera att hålla en citrus under nollgradigt även om de kan klara enstaka nätter om de fått vänja sig succesivt under höst och tidig vinter.
  Det bör vara mellan 5 och 12 plusgrader där trädet står, för optimal vintervila. Bubbelplast runt krukan och väv runt de ovanjordiska växtdelarna hjälper men är nog inte tillräckligt för att jag ska våga säga att det är säkert.

  En lösning är att rigga ett enklare övervintringshus inne på den inglasade altanen med hjälp av isolerande kanalplast eller ordentlig flerskiktad bubbelplast. I detta mindre hus kan man köra med en frostvakt som håller rätt temperatur och går i gång med hjälp av en termostat som brukar vara ställbar eller ha ett frostskyddsläge på runt 5 plusgrader.
  Det kräver en del testande förstås och kostnaden för att driva frostvakten måste naturligtvis beaktas också.
  Det finns företag som säljer färdiga övervintringstält online, men även dessa kräver frostvakt för att inte temperaturen ska bli för låg.

  Alternativ annars är att se på andra vinterförvaringsplatser. Finns garage? Något rum inomhus där ni håller lägre temperatur? I så fall kan växtbelysningen du nämner fungera och kompensera lite för den högre temperaturen. Troligen kommer trädet fälla mer av sin bladmassa under de mörka månaderna, men det klarar plantan och kommer med nya när ljuset vänt tillbaka efter vintern.

  Med vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.