Päronträd

Hej,
Vi har ett päronträd som tidigare år gett riktigt med frukt. I år så har trädet dock drabbats av någon sjukdom. Bladen svartnar. Se bilder nedan.

Vet ni vad det är och vad man kan göra åt det? Jag tycker tex inte det ser som päronrost men är osäker.

Lars

Kommentarer

  • Hej Lars, tack för ditt inlägg!

    Det är lite svårt att se men på en av bilderna tycker jag att det ser ut som att det antingen är bladlöss eller bladloppor som är på päronträdet och troligast bladloppor. Har du möjlighet att ta några bilder till och gärna någon närbild på själva ohyran. Det kan vara bladloppor i olika stadier som syns på bilden.

    Honorna utsöndrar ett sockrigt sekret i vilket det sätter sig en mörkbrun eller svart beläggning, som är det mörka på bilderna.

    Det har varit en lång torr och varm majmånad, en svalare start på säsongen missgynnar bladlopporna som inte är lika lätta att få bort som vanliga bladlöss. Det får ofta bli en kombination av att klippa bort en del av det som är värst drabbat, att spruta med en lösning av grönsåpa. vatten och lite T-röd. En tillfällig hjälp men som kan bromsa upp angreppet en liten del åtminstone. Att spruta med någon olja (som Neemolja till exempel) tidigt på säsongen kan också ta hand om en del av päronbladlopporna men det måste göras tidigt för att ha effekt - från knoppsprickningen tills att blomknopparna börjar svälla.

    Det pratas generellt om att öka mängden naturliga fiender så att odla en variation av andra växter är förstås bra att göra, men ska nog inte ses som en enstaka punktinsats som löser allt i en handvändning, även om vi förstås förespråkar det.

    Återkom gärna med fler bilder om du har möjlighet så tittar jag gärna närmare på dem. Och kan du se myror bland insekterna i trädet?

    Med vänliga hälsningar



    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
  • Hej Jacob,

    Stort tack för ett snabbt svar. Jag har försökt att ta några mer detaljerade foton. Se nedan. Hoppas att du kan se bättre.

    Jag tycker att man kan känna en sötaktig doft. Den verkar dra till sig tex getingar och flugor. Några myror har jag dock inte sett till.

    Tack också för tipsen. Hur skall jag blanda grönsåpa, vatten och T-röd? Hur mycket av varje?

    Jag undrar även vilka naturliga fiender det finns?

    Med Vänliga Hälsningar

    Lars Persson
    Lars
  • Hej igen, tack för fler bilder!

    Det ser ut att vara päronbladloppor. Testa först på enstaka blad för att se om det blir någon effekt på dem av såplösningen. Recept finns långt ner på den här sidan: https://www.blomsterlandet.se/tips-rad/inomhus/krukvaxter/ohyra-pa-krukvaxter/

    Den sötaktiga doften kommer av honungsdaggen, djurens exkrementer där den mörka sotdaggssvampen sätter sig i.

    Det pratas mest om ett "brett spektrum av nyttodjur och naturliga fiender" så många olika slags växter utspridda med så lång blomningstid som möjligt skulle jag säga är hur man får tänka. Det brukar man ändå eftersträva genom att välja olika lökväxter och perenner som löser av varandra från tidig vår till sen höst. Ettåriga sommarblommor har ofta en lång blomningstid eftersom det bara har ett år på sig att förökas, så måste de blomma på under lång tid.

    Efter att ha sett effekten av såplösning kan det vara bra att spola av så mycket som möjligt av lövverket innan man ger sig på att behandla större delar. Även om det nog inte går att få bort allting så kan man kanske ändå begränsa angreppet.

    Med vänliga hälsningar.




    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
  • Hej Jacob,

    Tack för svar. Jag har sprutat med såp-lösningen på ett lten del av trädet. Kommer effekten direkt eller skall jag fortsätta med det under några dagar?

    Det är främst nya skott som är påverkade. Dvs nya skott/grenar som växt ut under våren. Bladen på de gamla grenarna verkar inte vara påverkade.

    De nya skotten är ca 20-30 cm långa. En del är helt svarta, en del bara i toppen och en del är fortarande gröna. Skall jag klippa bort de som är svarta eller går de att rädda med såplösningen (om det fungerar...).

    Med Vänliga Hälsningar
    /lars
    Lars
  • Hej igen,

    Effekten av såplösningen ska synas ganska snabbt efter att en individ träffats. Lättast att se är kanske genom att klippa bort en liten bit ytterst på en kvist och lägga på ett bord innan medlet duschas på, de är ju så många tätt tillsammans och det kan vara svårt att avgöra om några slutar röra sig eller släpper taget om det sitter kvar på trädet.

    Det som är helt svart i skottspetsarna nu kommer inte bära frukt och kan klippas bort redan nu. Sedan är det bra att klippa mer i JAS-perioden på sensommaren.

    Med vänliga hälsningar
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.