Passande växter till balkong?

Jag har lite svårt att hitta växter som trivs på min balkong på fjärde våningen mot väster i Stockholm. Krukorna jag vill använda är på ca 30 liter och jag isolerar dom alltid med bubbelplast och filtar på vintern. Det som har funkat hittills och trivs är träjon och rabarber.

Skulle någon av nedan gräs och/eller fläder kunna trivas? Vad har fläder för övervintringsförmåga?

https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/perenner/hoga-perenner/tuvror-overdam-45691/

https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/perenner/hoga-perenner/jattetatel-karl-foerster-45481/

https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/perenner/hoga-perenner/diamantror-12968/

https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/prydnadsbuskar/ovriga-prydnadsbuskar/flader-44268/

Om inte, har ni andra tips? Jag vet att er garanti inte gäller om man odlar i kruka 😀
Simon

Kommentarer

 • Hej Simon, tack för ditt inlägg!

  Jag börjar med att svara på det sista du frågar. Bra att du känner till att garantin för vinterhärdighet inte gäller när fleråriga vedartade växter inte är planterade i marken.
  Med det sagt tycker jag inte att man ska vara rädd för att testa, men kanske börja lite småskaligt och inte köpa den dyraste sorten eller större dra på med stora mängder första året.

  Om en växt klarar sig en vinter, så kanske man kan bygga ut, köpa fler och så vidare. Du har ju koll på täckningen av krukorna, men ett tips är att hålla lite koll på fuktigheten i jorden när det är så långa höstar som det är i Stockholm (och på andra ställen). Om inte regn kommer åt och det inte frusit till i december, kan det faktiskt behövas lite passning med vatten.

  Fläder gissar jag skulle klara en vinter i en 30 literskruka, men den kommer snabbt att få ett rotsystem som blir för stort, även själva busken. En tålig växt jag kan tipsa om är dvärgsyrenen 'Palibin' som är härdig upp i zon 6. Den finns både som uppstammat träd och i buskform.
  Alternativ till den, kan vara uppstammat krusbär eller vinbär. Runt de här uppstammade småträden brukar det kunna funka med några plantor av någon remonterande jordgubbe eller så kan man pynta med ett åriga sommarblommor där.

  De gräs du själv föreslagit har alla tålighet/härdighet A så av dessa kan du välja vilket som. Det är bra att välja sådana som är Från Sverigemärkta som oftast inte hunnit så långt i växandet nu i maj, men de här är bättre för vinterns skull än importerade som redan är stora.

  Hoppas det här kan vara till lite hjälp för dig.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Stort tack för svar!

  Kommer genast på ett gäng följdfrågor

  På min gamla balkong som vette mot väster med en del skugga försökte (och misslyckades) jag upprepade gånger med olika klättrande växter. Humle, vildvin och alla 3 sorters klematis (tex summer snow) tog sig aldrig, tror du förutsättningarna finns på min nya balkong med mycket mer ljus helt utan skugga? Eller är en balkong för dragig för dessa växter? Skulle murgröna kunna vara ett alternativ?

  Trots att jag använder fuktmätare tycker jag det är klurigt att veta hur mycket man ska vattna på vintern, finns det några generella tips? Jag vet att man brukar säga mycket sparsamt men det är ganska vagt. Ska man vänta tills fuktmätaren visar snustorrt med att vattna och med hur mycket/lite vatten? När på våren ska man börja vattna normalt igen?

  Simon
 • Hej igen Simon!

  När det odlas på en så liten yta gäller det att så mycket som möjligt blir frodigt snabbt. Vildvin och humle tar flera år på sig att täcka en spaljé. Summersnow (eller Paul Farges som den numer heter) är den mest snabb- och kraftigväxande och om det bara finns utrymme för rötterna så skulle jag säga att det är det bästa alternativet om målet är att få en tät och lite insynsskyddande vägg av grönt.
  Om växterna hålls efter och binds upp så att vinden inte tar tag i rankorna så gäller det bara att jordvolymen är stor nog att hålla fukt. Vinden får det att torka ur mycket snabbare.

  Ett sätt att vänta ut att de fleråriga växterna tar plats är att samtidigt odla ettåriga klockrankor tillexempel. De växer magiskt snabbt och blommar i slutet av sommaren, men är enligt mig själv oöverträffad när det gäller snabbt levande insynsskydd.

  En fuktmätare kan vara bra tills marken fryser. Att ange en exakt frekvens går inte eftersom ingen säsong är den andra lik vädermässigt och ingen jord är den andra lik heller. Så länge det inte är helt torrt så är det bra, och det är viktigt med bra dränering. Om det fryser till när rötterna är torra riskerar de att spricka sönder, samtidigt som det ju inte ska vara plaskblött.
  Man får testa sig fram helt enkelt. Trots att december var mild vattnade jag bara lite vid ett par tillfällen i mina krukor och lådor - men det är lätt att släppa kollen helt när det inte är skönt ute. Kolla bara till någon gång i veckan så kommer det att lösa sig.

  Vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.