Till senaste kommentaren

Vad ska jag tänka på när jag planterar en barrotad bokhäck?

Hej!
Vi har precis planterat en barrotad bokhäck efter råden vi fått i butik. Boken är endast satt i Hasselfors trädgårdsjord E från lastbil, eftersom att diket som grävdes upp till största del innehöll sten och rötter från tall (skogstomt). Efter att vi satt den fick vi höra att det är dåligt för plantor att sättas i endast ny jord. På vilket sätt är det dåligt, och vad kan det ge för skada när rötterna sen möter den befintliga jorden? Diket är grävt efter konstens alla regler, t.o.m bredare på vissa ställen, men häcken är inte satt centrerat i diket överallt eftersom diket i sig inte blev rakt pga berg.
Vi fick också höra i efterhand att det var bättre att klippa ner rötterna något än att försöka krångla ner dom i gropen. Borde vi gräva upp igen och klippa ner där det blivit "trångt?"

Utöver detta så satte vi dom i en upphöjd plantering (10- 25 cm beroende på om man tittar inifrån tomt eller utanför tomt), också efter rekommendation, men har sedan läst att detta kan vara dåligt eftersom det så lätt torkar ut.

Summa summarum - en massa olika råd från olika håll. Vi vill egentligen veta om boken ändå är såpass härdig att den klarar trassliga rötter, upphöjda bäddar och bergsknallar (ca 40 cm ner).
Tack!

Jennie

Kommentarer

  • Hej Jennie,
    Tack för att du hör av dig!

    Roligt att ni har planterat en bokhäck, och jag förstår att det kan vara svårt att veta vilka råd som gäller. Men jag kan lugna er, ni verkar ha gjort ett mycket noggrant förarbete, vilket är en bra grund för en lyckad etablering.

    Svar på era frågor:
    1. Plantering i enbart ny jord
    Det stämmer att det generellt inte är bra att plantera växter i enbart ny jord, men i ert fall är det inte ett problem. Många köper torvbaserad planteringsjord, som är mycket näringsrik och mullrik. Det kan leda till att rötterna stannar kvar i den fina jorden och inte vill växa ut i den omgivande, "sämre" jorden.

    Den jord ni har använt, Hasselfors Trädgårdsjord E, är en anläggningsjord som är mer balanserad och anpassad för att växterna ska etablera sig väl. Den innehåller mer än bara torv och fungerar därför bättre för långsiktig rotutveckling.

    2. Klippa rötter vid plantering
    Det finns olika skolor kring beskärning av rötter vid plantering av barrotade plantor. Vissa gör det för att minska risken för rotsnurr och för att förenkla själva planteringen. Men det är inte nödvändigt, och ni behöver inte gräva upp häcken för att klippa rötterna i efterhand. Det kommer inte påverka etableringen negativt.

    3. Upphöjd plantering och påverkan på etablering
    Att plantera i en upphöjd bädd är positivt men det finns saker att tänka på. Det ger bättre dränering, vilket ökar också risken för uttorkning. Eftersom ni dessutom har berg under, vilket påverkar vattenhållningen, är skötseln avgörande.
    • Vattning: Lägg gärna ut en droppslang för att säkerställa en jämn och effektiv bevattning. Det är bättre än att vattna med kanna eller slang då och då.
    • Gödsling: Eftersom stenig jord dränerar bort näring snabbare kan ni behöva gödsla redan i april och igen runt midsommar.
    • Långsiktig skötsel: Räkna med att det kan ta upp till tre säsonger innan häcken är fullt etablerad. Under torra perioder behöver den extra uppmärksamhet, så om ni ska resa bort bör någon se till bevattningen.
    Sammanfattningsvis så har ni gjort ett genomtänkt arbete, och er bokhäck har goda förutsättningar att klara sig. Med rätt skötsel kommer den att etablera sig väl!

    Lycka till, och hör gärna av er om ni har fler frågor!
    Vänliga hälsningar,
    Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
  • Tusen tack för svar. Då känns det bättre 😀
    Som vi kan se nu är det framförallt ett ställe där vattnet inte dräneras lika bra, så där får vi hålla uppsikt.
    Nu när jag ska binda upp dom i bambukäppar inser jag att en del har fler än en stam, och vissa formas som ett Y lite längre upp. Bör jag beskära bort den ”svagare” grenen och bara låta plantan ha en huvudstam? Eller är det mer en smaksak?
    Jennie
  • Hej igen Jennie,
    Jag skulle låta de paralella grenarna jämte huvudstammen vara kvar då dessa kan omvandlas till huvudstammar om huvudstammar som finns där just nu mot förmodan skulle brytas av. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.