Till senaste kommentaren

Vilken sjukdom har drabbat mitt plommonträd?

Detta träd blev sjukt första året. Vad har det drabbats av? Behöver jag ta bort det o kan du isf rekommendera ett motståndskraftigt plommonträd?
A.V.

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga!

  För att kunna konstatera vilken sjukdom ditt plommon har drabbats av skulle jag gärna vilja veta lite mer om det 😀

  Hur står det placerat idag och i vilken sorts jord är den planterad i? Exempelvis söderläge och lerjord. Har du fler bilder på trädet kikar jag närmare på trädet i helhet samt några fler närbilder på blad eller synliga skador.

  Återkom gärna så hjälper vi dig vidare!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Norrläge.
  Helt ensamt på gräset.
  Osäker på vad det är för jord

  A.V.
 • A.V.
 • Hej, tack för kompletterande bilder!

  Det kan vara någon svampsjukdom som orsakats av en skada som inte syns på bilden. Det kan vara någon av stödpinnarna som skavt mot trädets ved eller något av fästena till stödpinnarna, men det är inte helt säkert att det är en skada, det finns andra faktorer som också stressar ditt träd.

  Att det tappar blad tidigt och att frukten blir knottrig är mer som sekundära skador och rättar till sig av en del andra åtgärder.

  Rotskotten behöver tas bort då de stjäl mycket vatten och näring liksom gräset gör. Ta bort grässvålen en bit ut från stammen så att den inte växer ända fram. Torkan i början av den här säsongen har nog ytterligare ökat stressen på trädet.
  Plommonträdet behöver också beskäras. Min rekommendation är att anlita en som kan beskärning och kanske lägga upp en treårsplan för återuppbyggnad av kronan. I första meddelandet skrev du att trädet drabbades första året, men det var nog förra året som du menade? Det går att få fason på trädet, men det går inte att kapa tillbaka allting på en gång, utan det bör ske steg för steg.

  Plommonet måste ha några duktiga år på nacken vid det här laget och jag tycker att det är synd att bara ta bort och byta ut mot ett nytt träd som tar ganska många år på sig innan det börjar ge frukt. Trots att ditt plommon är stressat har det ändå förmågan att bära en hel del frukt.

  Ett par sorter som jag annars gärna rekommenderar är Opal och Victoria , båda dessa är självfertila och klarar att pollineras utan tanke på vilka andra träd som växer in närheten.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.