När ska man så sallat?

Jag har tänkt att jag ska förkultivera huvudsallat, rosesallat och isbergssallat för att sen plantera ut plantorna i pallkrage. Jag undrar dock när jag ska så sallaten? Hur lång tid tar det att få hanterbara plantor från sallat som sen kan sättas ut? Vilka temperaturer klarar en sån planta av? Jag hittar liksom bara information om vad sallatsfrön vill ha för temperaturer när man sår men kan inte hitta vad en liten sallatsplanta klarar för temperaturer.

Är det ens nödvändigt att förkultivera sallat även fast målet är att få fina stora sallatshuvuden? Men även om det inte är nödvändigt så är jag fortfarande nyfiken på frågorna som jag ställt ovan.

Tack!

Kommentarer

 • Hej!

  Man behöver inte alls förodla sallatsfröer för att hinna skörda i flera omgångar, men många väcker upp plantorna inomhus för att få lite tidigare skörd.

  Sallat hör till de växter som inte gillar om det är för varmt när de sås. Även när plantorna kommit upp föredrar de en lite svalare temperatur, men om de står i kanske 16-18 grader inne, så är det lätt att det blir en stor omställning för dem när de ska ut. Man får vara vaksam både på för stark sol och om temperaturen drar ner under 8-10 grader.
  En sallatsplanta som fått gro ute och komma upp när det är svalare kan klara ända ner till 3 eller 4 plusgrader. Det finns sallat som funkar att så sent på hösten direkt på växtplatsen utomhus. Det pratas det ganska lite om tyvärr och utbudet av fröer är mycket mindre då.

  Vinsten med att förodla sallat inne nu på senvinter och tidig vår kan bli att det går att skörda ute någon vecka tidigare än det annars skulle gått. Jag har varit med om att det inte blivit varmt nog men eftersom jag mest odlar plocksallad har det inte gjort så mycket, de plantorna har jag kört vidare inne helt enkelt.

  Du har angivit zon 3, samma växtzon jag själv odlar i och jag tycker att det kan vara lagom att förodla huvudsallad i andra halvan av april, men inte så mycket tidigare än så.

  Hoppas det här besvarar lite av dina funderingar.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.