Till senaste kommentaren

Samplantering klätterros med något grönt året om?

Hej, Jag har en stenlagd altan i västläge. Vill bygga en spalje med klätterväxter, rosor är en favorit, gärna kraftigare doft och kombinera med något som håller sig grönt året om. Jag bor i Stockholm. Osäker vilken zon som gäller.
Jag har två frågor:
1. Kan jag plantera i lådor och hur stora behöver de vara! Jag vill få insynsskydd i en hörna av altanen som är ca 1x2,5 m. Eller är det bättre att plocka bort några rader från stenläggningen och plantera utan låda? Spaljén tänkte jag bygga av tryckimpregnerat virke med ståltråd. Andra tips?
2. Tacksam för tips på väldoftande rosor och något grönt att kombinera med för att få dels insynsskydd dels en lummig känsla mot den gråa stenläggningen.
Tack på förhand!
Maria

Kommentarer

  • Hej Maria!

    Stockholm hör till växtzon 2-3, så du har många rosor att välja på. Eftersom rosor bör planteras ganska djupt rekommenderar jag att du planterar den direkt i marken. En planteringslåda blir dessutom snabbt för liten för en klätterros. Tips på starkt doftande klätterrosor hittar du här: Doftande rosor - hitta din favorit. Vintergröna växter som skapar insynsskydd är till exempel tuja och idegran. Vill du ha något vintergrönt som klättrar kan jag tipsa om klätterbenved. Mer om den kan du läsa här: Benved - buske med många variationer.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.