Sjukdom på klematis

Min klematis Södertälje har alltid fått konstiga blommor. I år tycker jag att de ärMindre och fulare. Bladen har fått små prickar och de längst ner gulnat. Jag tror att det kan vara någon svamp. Funderar på att gräva bort och ersätta mot en annan klematis. Men det är kanske dumt om det finns någon svamp kvar i jorden?

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Vad tråkigt att din klematis inte mår bra. Södertälje hör till de sorter som kan drabbas av något som kallas för vissnesjuka. Den kan i sin tur orsakas av flera olika svampangrepp och det spekuleras också kring om det kan bero på obalans mellan rot och krona.

  Det är svårbedömt när det kommer till svampangrepp, normalt är bladen mer bruna och torra än vad som syns på dina bilder, det kan alltså röra sig om ett annat svampangrepp men då det inte går att helt utesluta vissnesjuka bör det behandlas som sådan.

  Säkrast är att gräva bort den och ersätta med någon annan klätterväxt än just klematis. Plantan ska inte komposteras utan kastas med brännbara hushållssoporna.

  En del av skadesvamparna som kan orsaka vissnesjuka är ganska enkelt att få bort genom att byta ut lite jord, men det finns de som fordrar att all jord i hela rabatten grävs bort och byts ut.

  Att sätta klätterrosor, kaprifol och andra klätter- och klängväxter än klematis går hur bra som helst.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack Jacob!
  Kan hag gräva bort lite jord och ersätta med en ettåring klätterväxt några år för att sedan testa med klematis igen? Hur många år skulle du säga?
 • Hej igen,

  Det går inte att säga exakt men ett par eller tre år skulle jag säga är rimligt att tänka, och vid nyplantering kanske välja en småblommig hybrid drabbas mycket mer sällan.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.